Nazist häktad i sin utevaro

Publicerad 2014-03-20 16:37

Polisen söker fortfarande en framträdande aktivist i nazistiska Svenskarnas parti. Han har häktats i sin utevaro misstänkt för försök till mord efter knivdåden i Malmö för ett par veckor sedan.

– Han misstänks för mordförsök i fyra fall, men har häktats i sin utevaro misstänkt för mordförsök i ett fall, säger Neela Frisell kammaråklagare på Malmö tingsrätt.

Det var natten till söndagen den 9 mars som flera personer knivhöggs och misshandlades efter en manifestation mot mäns våld mot kvinnor i Malmö. Samma kväll anhölls tre personer misstänkta för mordförsök. Åtminstone två av dessa, en 27-åring och 20-åring, har varit aktiva i vit makt-miljön under flera år och i synnerhet nazistiska Svenskarnas parti. En framträdande 30-årig aktivist i Svenskarnas parti, som var tillsammans med gruppen greps aldrig, trots att han ska ha hörts på plats av polisen. I efterhand har 30-åringen pekats ut som gärningsman av en av dem som knivhuggits. Nu har han häktats i sin utevaro, uppger Neela Frisell.

30-åringen som är på flykt ställde upp i kommun– och riksdagsvalet för Svenskarnas parti 2010. Redan i början av 2000-talet rörde han sig i vit makt-miljön. 2002 var han medlem i Nationalsocialistisk front och följde med när det blev Folkfronten och senare Svenskarnas parti. 2011 var han kontaktperson för ett sommarläger som partiet anordnade i Skåne.

De senaste åren har han deltagit på flera av partiets tillställningar bland annat 2012 på Svenskarnas partis förstamajdemonstration i Eskilstuna och partiets nationaldagsfirande samma år. Nyligen var 30-åringen en av de ”Ukrainafrivilliga” som rest till landet för att stötta högerextrema grupper.

30-åringen dömdes 2005 för misshandel. Han är även dömd för vapenbrott och skadegörelse och har kontrollerats av polis i samband med politiska våldshandlingar. 2003 visiterades han till exempel av polis i Helsingborg i samband med att det hade kastats sten mot antirasister.

Neela Frisell efterlyser fler oberoende vittnesmål från allmänheten. Hon säger att omständigheterna till mordförsöken fortfarande är oklara.

– Det är för tidigt att ha en teori om vad som hänt. Vi är helt beroende av att få in fler uppgifter, säger hon.

En av dem som fick allvarliga skallskador i samband med misshandeln kämpar fortfarande för sitt liv.

– Läget är inte stabilt ännu. Det är de senaste uppgifter jag har fått, säger Neela Frisell.

Svenskarnas parti har hela tiden visat sitt stöd till de misstänkta gärningsmännen och har enligt egna uppgifter ordnat ”stödmanifestationer för de häktade nationalisterna” på flera orter. Svenskarnas parti samlar även in pengar till dem.

Sammanlagt är fyra personer misstänkta för knivdåden. Två sitter häktade.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.