Nazist hetsade mot judar

Publicerad 2014-04-04 16:02

En 34-årig ledare i nazistiska Svenska motståndsrörelsen åtalas för hets mot folkgrupp efter att han på Twitter publicerat antisemitiska inlägg.

Den 4 oktober 2013 uttryckte 34-åringen sitt hat mot judar när han på Twitter skrev ”Död åt sion. Leve Gyllene gryning!”. Den 11 september 2013 publicerade han en grovt antisemitisk nidbild.

34-åringen nekar till brott, och hävdar i polisförhör att nidbilden inte ser ut som en jude. Han säger även att det är andra människor som har tillgång till hans twitterkonto och att någon annan kan ha publicerat inläggen.

34-åringen är tidigare dömd för en rad brott. Nyligen dömdes han för ofredande av vänsterpolitiken Daniel Riazat och för brott mot knivlagen till dagsböter. Tidigare har han dömts för misshandel, olaga hot och ofredanden. Han är även dömd för hemfridsbrott och narkotikabrott. I mars förra året anhölls han misstänkt för grov misshandel efter att en 18-åring misshandlades i samband med att Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i Gävle. Men den utredningen lades ned.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!