Publicerad 2017-04-04 10:51

Marine Le Pen och hennes Front National har gynnats av sin anti-etablissemangsretorik.
En studie vid Göteborgs universitet visar på ett samband mellan utbredd korruption och valframgångar för populistpartier.
Kvalitén på offentliga tjänster som till exempel rättsväsendet, skola eller vård påverkar förtroendet för institutionerna som sådana men även för demokratin i allmänhet.
Mattias Agerberg, doktorand i statsvetenskap, har gått igenom ett material som kartlagt spridning av korruption i 24 europeiska länder. Utifrån den informationen har han undersökt sambandet mellan korruption och viljan att rösta på populistiska partier. Enligt honom så är ett utmärkande drag bland populistväljare lågt förtroende för offentliga institutioner.
Två exempel som nämns är Front National i Frankrike och italienska Femstjärnerörelsen.
– Populistpartier är de mest drivande i att politisera korruption, det är en del i deras anti-etablissemangsretorik. För väljare som möter korruption dagligen utgör populistpartier helt enkelt ett politiskt alternativ som upplevs ta dessa problem på allvar, säger Mattias Agerberg i ett pressmeddelande.
Samhällen med utbredd korruption har en negativ inverkan på människors livskvalitet. Det kan till exempel handla om att medborgare tvingas betala för att få bra betyg eller tillgång till vård.
– I tider av nedskärningar och åtstramningspaket visar min studie att de offentliga tjänsternas kvalitet inte bara kan avgöra vilken service folk får, utan också vem som i slutändan vinner den politiska makten.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Följ Expo i sociala medier
Studio Expo med Kalle Lind om brun pappersmassa och högerextrema framtidsfantasier.
Studio Expo om den progressiva miljardären som blev en radikaliserad ägare av plattformen X.
Följ Expo i sociala medier
Varför är medieproduktionen så viktig för extremhögern?