Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I början på april avslöjade den ryska tidningen Novaja Gazeta att hundratals hbtq-personer försvunnit i Tjetjenien. Utrensingsaktionen verkar ha inletts runt den 20 februari, och enligt RFSL tyder de bekräftade uppgifter som finns på systematiserade övergrepp. Hbtq-personer i området flyr för sina liv.

Människor som har tillfångatagits hålls i betonghus med ungefär 30 personer i varje rum. Husen har beskrivits som koncentrationsläger. Enligt uppgifter misshandlas fångarna och torteras med elektriska chocker. Minst tre har dött, men mycket talar för att det kan röra sig om fler. Det har även framkommit obekräftade uppgifter om att minst två personer begravts levande.

"Finns inga homosexuella"
Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov förnekar anklagelserna, och menar att det inte kan stämma då det inte finns några homosexuella i området.
– Du kan inte gripa och förfölja människor som helt enkelt inte finns i republiken. Om det fanns sådana människor i Tjetjenien skulle brottsbekämpande organ inte behöva ha något med dem att göra, eftersom deras anhöriga skulle skicka dem någonstans från vilket det finns ingen återvändo, säger han till den statsfinansierade ryska nyhetsbyrån Interfax, enligt TT.

Vittnesmål från lägret berättar om förhör under tortyr, där vakter försökt pressa tillfångatagna om information om vart andra homosexuella befinner sig. Enligt Tanya Lokshina på människorättsorganisationen Human Rights Watch, hotas hbtq-personers tillvaro från flera håll.
- Det är svårt att ge en bild exakt hur illa situationen är för HBTQ-personer i Tjetjenien. Homofobin frodas och HBTQ-personer riskerar inte bara att åtalas av myndigheterna. De kan dessutom bli offer för hedersmord av deras egna familjer, skriver hon på organisationens hemsida.

RFSL har i dagarna gått ut i ett pressmeddelande. De beskriver situationen som allvarlig.
– Eftersom det kan vara svårt för hbtq-personer från Tjetjenien att få skydd i Ryssland måste även Sverige vara redo att ta emot flyktingar som flyr undan utrensningarna i Tjetjenien.

Ämnen i artikeln