Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I ett uttalande på sin hemsida säger Johansson att engagemanget engagemang i hbtq-frågor kommer att fortsätta, men att det kommer att se annorlunda ut den närmsta tiden.

– Det är ett beslut som tagit tid att landa i och det är en stor sorg för mig att avgå. Att det som skett drabbat min familj i kombination med oron för fler aktioner har påverkat mitt val, säger Anton Johansson.

Peter Sidlund Ponkala, RFSL:s förste vice ordförande, ska i en övergångsperiod ta över ordförandeskapet.

– Styrelsen stöttar Anton i hans beslut. Att använda trakasserier och hot för att försöka tysta meningsmotståndare är aldrig acceptabelt. Det demokratiska samtalet kräver en respektfull ton såväl internt som externt, säger Sidlund Ponkala i ett uttalande.

Anton Johansson har vid sidan av sitt ordförandeskap även skapat podden "Regnbågsliv". Podcasten är landets största hbtq-podd. Än så länge är det oklart vad motiven bakom hoten är. Men som Frank Berglund, förbundsordförande för RFSL Ungdom, säger i ett uttalande är det dessvärre alltför ofta hot mot hbtq-personer och -aktivister förekommer.

– Det är inte första gången som hbtq-rörelsen får utstå hot utifrån, och då blir det ännu viktigare att vi organiserar oss och visar att vi är starka tillsammans. Vi fortsätter kämpa för en stor, bred och öppen hbtq-rörelse.

Ämnen i artikeln