Ville starta ett raskrig - åtalas för vapeninnehav

Publicerad 2017-05-02 11:34

Fem medlemmar från en amerikansk högerextrem organisation åtalas för innehav av automatvapen och andra vapen. Enligt Justitiedepartementet ville de starta ett raskrig.

Det var i slutet av förra veckan som de fem högerextremisterna åtalades för bland annat innehav av vapen, rapporterar Southern Poverty Law Center.

De fem tillhör Aryan Strikeforce, en grupp som hävdar att deras mål är att ”skydda våra kvinnor, barn och framtiden för vår ras och nation”.

Vid tillkännagivandet av arresteringarna sades det från det amerikanska Justitiedepartementet att medlemmar i Aryan Strikeforce ser användandet av våld som ett nödvändigt verktyg för att uppnå sina mål.

Två av de misstänkta är 40 år, en 37, en 26 och en 20. De kommer från olika delar av landet och anklagas även för att ha sålt metamfetamin och vapen för att finansiera sin verksamhet.

I åtalet framgår det inte mer om vilken övrig verksamhet gruppen bedrivit. Dess webbplats visar att organisationen har aktiva medlemmar i 21 stater och i 17 andra länder, inklusive i tre kanadensiska provinser, rapporterar SPLC.

Fallet utreds av FBI, tillsammans med polisen i Pennsylvania, Virginia, New York Police, Waynesboro och Montgomery County.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!