Toppolitiker lämnar SD – anser att demokratin i partiet är satt ur spel

Publicerad 2017-08-30 09:32

Håkan Engdahl meddelade vid fullmäktigemötet att han lämnar partiet. Foto: Växjö kommun webbsändning

På fullmäktigemötet i Växjö på tisdagen meddelade Sverigedemokraternas gruppledare Håkan Engdahl att han lämnar partiet. Han uppger att beslutet inte är grundat på ett missnöje med politiken utan på den bristande interndemokratin i partiet.

På fullmäktigemötet i Växjö på tisdagen meddelade Sverigedemokraternas gruppledare Håkan Engdahl att han lämnar partiet. Han uppger att beslutet inte är grundat på ett missnöje med politiken utan på den bristande interndemokratin i partiet.

Håkan Engdahl har sedan valet 2010 företrätt Sverigedemokraterna i Växjö. Som gruppledare är han en av partiets toppnamn i kommunen. I anslutning till tisdagens fullmäktigemöte meddelade han att han lämnar partiet.

– Jag kan inte stå upp och jobba för Sverigedemokraternas flagg, från och med i dag, sa han från talarstolen.

Han påpekade att han fortfarande stödjer Sverigedemokraternas politik, men menar att interndemokratin är satt ur spel. Den som har en avvikande åsikt från parti- eller distriktledning eller som säger vad man vill riskerar att få kniven i ryggen och uteslutas, menar Håkan Engdahl.

Håkan Engdahl sa i anslutning till sitt tillkännagivande att han har för avsikt att sitta kvar i fullmäktige.

Håkan Engdahl har varit sjukskriven under en tid. Tisdagens fullmäktigemöte var det första i år som han närvarat på.

Expo har sökt Håkan Engdahl och Sverigedemokraterna riks för en kommentar.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här