Riksdagspolitiker dödshotades på Twitter – man döms för olaga hot

Publicerad 2017-09-27 12:07

Riksdagspolitikern Daniel Riazat hotades till livet på sociala medier. Foto: Riksdagen

Riksdagspolitikern Daniel Riazat (V) dödshotades på Twitter. På onsdagen dömde Umeå tingsrätt en 26-årig man för olaga hot.

För drygt ett år sedan utsattes vänsterpartisten och riksdagsledamoten Daniel Riazat för dödshot på Twitter. I ett direktmeddelande till honom uttryckte en 26-årig man att han var missnöjd över hur Riazat beskrev Sverigedemokraterna.

När Daniel Riazat publicerade ett av 26-åringens direktmeddelanden offentligt blev han upprörd och skrev till Riazat bland annat ”Du ska dö” samt olika rasistiska tillmälen.

En enhällig tingsrätt dömde mannen till dagsböter. Samtidigt avslog rätten Daniel Riazats skadeståndskrav med motiveringen att kränkningen inte var så allvarlig.

Rätten tar även hänsyn till att mannen har en intellektuell funktionsnedsättning, vilket påverkade bötesstraffets storlek.

26-åringen medgav handlingen men förnekade brott med hänvisning till att uppsåt saknades.

Daniel Riazat har tidigare sagt att han ser målet som principiellt viktigt.

– Det finns ett stort mörkertal över hur mycket hot och hat som antirasister, demokrater och rasifierade får ta emot. Att anmäla dem är ett sätt att offentliggöra det. Förhoppningsvis kan det även vara avskräckande för andra som sprider hat, sa han till Expo i anslutning till att 26-åringen åtalades.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.