Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö | Expo.se

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Publicerad 2017-12-11 16:02

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

– Vi har upprättat en anmälan om försök till mordbrand, man har vad vi bedömer haft för avsikt att få det att börja brinna där på något sätt, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen till Sveriges radio.

Larmet om brandbomberna vid kapellet kom under måndagsförmiddagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om två brandbomber som ska innehålla någon form av brännbar vätska. Det ska ha brunnit på platsen, men enligt vad polisen säger till Aftonbladet har branden sannolikt självslocknat. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt hatbrott.

– Vi har varit där på plats och gjort vissa beslag. Vi misstänker att det här har inträffat mellan sen eftermiddag i fredags fram tills i morse, säger Nils Norling på polisen i Malmö till Aftonbladet.

I fredags samlades omkring 200 personer i en demonstration i Malmö där antisemitiska slagord skanderades, bland annat ”Vi ska skjuta judarna”. På lördagen utsattes synagogan i Göteborg för en brandattack, då ett okänt antal personer kastade molotovcocktails mot synagogan. Ett 20-tal ungdomar befann sig inne i byggnaden vid tidpunkten. Åklagaren rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Tre personer sitter anhållna för händelsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons