Här är de anhållna för attacken i Göteborg | Expo.se

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

Publicerad 2017-12-11 12:58

Synagogan i Göteborg kärleksbombades på söndagen efter lördagskvällens attack. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden Foto: Nora Lorek / TT /

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

På lördagskvällen kastade ett okänt antal personer molotovcocktails mot synagogan Göteborg. Ett 20-tal ungdomar befann sig inne i byggnaden vid tidpunkten. Polisen rubricerade händelsen som försök till mordbrand.

– En åklagare är lottad på ärendet och ska läsa in sig, så i nuläget är allt oförändrat. Det är tre män i 20-årsåldern och de är fortfarande anhållna, säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen region Väst, till Expo.

De tre männen är 18, 20 och 21 år gamla. Samtliga har kommit till Sverige de senaste åren. Två är, enligt folkbokföringen, från Syrien och en från Palestina. Samtliga nekar till brott.

Något motiv till dådet har ännu inte framkommit. Men åtminstone en av de anhållna har på Facebook gillamarkerat en demonstration mot USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Däremot finns utifrån mannens aktiviteter på sociala medier, som Expo kunnat ta del av, ingenting som placerar honom i en radikal jihadistisk miljö.

Åklagaren har fram till tisdagen klockan tolv på sig att begära de tre männen häktade. Ulla Brehm säger att hon i nuläget inte kan ge några ytterligare besked om en eventuell häktningsframställan.

– Utredningen går vidare och vi jobbar med förhör, den tekniska undersökningen och så vidare. Jag har ingen uppgift om fler personer än att de tre anhållna har förhörts.

Efter att USA:s president Donald Trump förra veckan erkände Jerusalem som Israels huvudstad och meddelade att han påbörjat en process att flytta den amerikanska ambassaden till staden har det varit starka protester och demonstrationer på en rad platser i världen. En del av protesterna har varit antisemitiska och hotbilden mot judar har ökat.

I fredags samlades omkring 200 personer i en demonstration i Malmö där antisemitiska slagord skanderades, bland annat ”Vi ska skjuta judarna”. Polisen utreder om det förekommit hets mot folkgrupp i samband med manifestationen.

– Det är ett gammalt mönster att händelser i mellanöstern tas som en förevändning för att rikta paroller som i Malmö eller attacker mot svenska judar. Det har synts tidigare vid tidigare intifador. Det som är en skillnad nu är sättet som offentliga Sverige och polismakten reagerar på. De starka entydiga och snabba fördömanden visar att använda mellanöstern som förevändning är ingen giltig ursäkt, inte ens en giltig förklaring och det är bra, säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

Svante Weyler understryker att man inte ska se konflikten i Mellanöstern som en förklaring till judehatet, utan att antisemitisk propaganda anpassar sina förklaringsmodeller efter sin samtid.

– Det här sammanfallet med att hatbrott mot judar ökar i samband med händelser i Mellanöstern tas lätt som en förklaring till antisemitismen. Men om man studerar antisemitismens historia så ser man att det är ett betydligt mer komplext och komplicerat fenomen som inte kan förklaras med någonting som nu händer i Mellanöstern. Antisemitismen är till sitt väsen irrationell.

Svante Weyler varnar för att antisemitiska miljöer blir allt våldsammare.

– Det vi ser nu är en ökad våldslust och våldsanvändning i de miljöer där vi vet att antisemitismen är väldigt vanlig.

Kommentar av Expos vikarierande chefredaktör Daniel Wiklander: Samma urgamla antisemitism i botten

Rättelse: Det uppgavs tidigare att samtliga av de anhålla kommit till Sverige i år. Det korrekta formuleringen är att de folkbokförts i Sverige i år. En av de tre ansökte om uppehållstillstånd 2014, en av dem 2015 och den tredje tidigare i år.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons