Högerextrema bakom flest politiska mord i USA 2017 | Expo.se

Högerextrema bakom flest politiska mord i USA 2017

Publicerad 2018-01-18 14:42

Fascistgruppen Vanguard America under demonstrationen i Charlottesville i augusti 2017. James Fields, som senare på dagen körde sin bil in i en folksamling, inringad. Foto: Privat.

18 mord i USA förra året kopplas till högerextrema rörelser. Det ugör 59 procent av alla mord med extremistkoppling under 2017, visar en kartläggning av människorättsorganisationen Anti Defamation League.

2017 begick högerextremister dubbelt så många mord som året innan, och antalet mord kopplade till extremism var rekordhögt.

Andelen mord med högerextrema motiv ökade ännu mer än antalet, jämfört med 2016 då gruppen stod för 20 procent av alla mord kopplade till extremism.

Den senaste decenniet har högerextremister stått för 71 procent av alla mord utförda av extremister, rapporterar ADL.

I Anti Defamation Leagues rapport utmärker sig högerextremister för att begå flest mord, 18 stycken. Nio mord kopplades till radikala islamister. Fem mord kopplades till vad ADL beskriver som svarta nationalister.

– Våra fynd är en stark påminnelse att inhemsk terrorism är ett stort hot mot vår trygghet och säkerhet, säger ADL:s VD Jonathan A. Greenblatt i ett uttalande.

– Slutsatsen är att vi inte kan koncentrera oss enbart på en form av extremism.

Ett uppmärksammat fall förra året var den högerextrema demonstrationen i Charlottesville, Virginia i augusti, där vit makt-aktivisten James Fields körde sin bil in i en antifascistisk motdemonstration. En person dödades och över 20 skadades.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons