Kosovoserbisk politiker mördad på öppen gata | Expo.se

Kosovoserbisk politiker mördad på öppen gata

Publicerad 2018-01-16 13:38

Oliver Ivanovic, kosovoserbisk politiker som misstänktes för krigsbrott, sköts på tisdagen till döds i staden Mitrovica i Kosovo. Mordet befaras ytterligare öka spänningarna i landet.

Det var utanför ingången till hans partis högkvarter i den serbdominerade norra delen av den djupt splittrade staden Mitrovica, som Oliver Ivanovic sköts till döds av okända gärningsmän i en förbipasserande bil.

En utbränd bil som tros ha koppling till mordet hittades senare i utkanten av staden, skriver TT.

64-årige Oliver Ivanovic dömdes 2016 till nio års fängelse för krigsförbrytelser under Kosovokriget 1999. Han anklagades för att ha uppmanat paramilitära serbiska styrkor att döda etniska albaner.

Ivanovic överklagade, och en domstol i Kosovs huvudstad Pristina beslutade att rättegången måste tas om – något Ivanovic fortfarande väntade på vid sin död.

Såväl EU som Kosovos regering och Serbiens minister för Kosovo, Marko Djuric, fördömer mordet, som befaras ytterligare öka spänningarna mellan serber och kosovoalbaner i landet, vars självständighetsstatus fortfarande är omtvistad.

Oliver Ivanovic ansågs vid sin död, oaktat anklagelserna om krigsbrott, som en av de mer moderata kosovoserbiska politikerna, och hade bland annat uppmanat serber att delta i val i republiken Kosovo.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons