Nazist startade nattvandrargrupp i Linköping

Publicerad 2018-01-25 12:13

Från Facebookgruppen Säkra gator i Linköping.

På 1990-talet spelade han i ett känt vit makt-band. Tills i onsdags var han ansiktet utåt för gruppen Säkra gator i Linköping. Men efter att Expo kontaktat mannen om de åsikter han uttrycker i sociala medier har han nu lämnat gruppen.

I fredags blev det känt att en 44-årig man, med långt förflutet inom den svenska vit makt-rörelsen och domar för bland annat misshandel, stod bakom ett initiativ för att patrullera Linköpings gator.

Expo kontaktade på onsdagen 44-åringen för att fråga om inlägg han nyligen skrivit på sociala medier, som varit antidemokratiska, våldsbejakande och grovt rasistiska.

Mannen var dock mycket ovillig att besvara våra frågor. Strax efter samtalet skrev han på Facebook att han lämnar initiativet med hänvisning till sin familjs säkerhet och att ”starka krafter” inte kan acceptera att han har ansvaret för nattvandringsgruppen.

Syftet med nattvandringarna har enligt gruppen varit att skapa trygghet för kvinnor.

Mannen dömdes år 2000 till två års fängelse för en misshandel med rasistiska motiv, vilket lokaltidningen Corren rapporterade om i fredags. Han har även en bakgrund som musiker i ett av Sveriges mer kända vit makt-band på 1990-talet, och Corren har tidigare beskrivit honom som en av Linköpings mest kända och aktiva nazister.

Ämnen

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.