Högerextremist misstänks för rasistdåd i Italien

Publicerad 2018-02-05 08:43

En 28-årig man med en nazistsymbol tatuerad i pannan misstänks ligga bakom skjutningarna i Italien där flera personer från Afrika skadades. I två timmar körde mannen runt i en bil och sköt.

Det var på lördagsförmiddagen i den italienska staden Macerata som en man tillsynes slumpmässigt öppnande eld mot afrikanska migranter. Skjutningarna pågick under två timmer. Fem män och en kvinna skadades. Ett av offren har allvarliga skador.

Offren är från Mali, Ghana och Nigeria, uppger nyhetsbyrån Agi, enligt Aftonbladet. Maceratas borgmästare Romano Carancini har bekräftat att alla sex offer är afrikaner och att den gemensamma nämnaren är deras hudfärg.

Gjorde fascisthälsning
En 28-årig man, Luca Traini, misstänks ligga bakom dådet. Han greps utan att göra motstånd vid lunchtid i samband med att han skulle lämna bilen. Vid polisens omhändertagande bar han en italiensk flagga över axlarna. Han gjorde även en så kallad fascisthälsning och skrek ”Länge leve Italien”. I bilen hittade polisen även en pistol.

På bilder efter polisingripandet syns den misstänkte med rakat huvud och en symbol som ofta används av nazister, en så kallad varghake, tatuerad i pannan.

Kandiderade för högerpopulistiskt parti
Luca Traini kommer från en närliggande stad, Tolentino. I fjol kandiderade han för högerpopulistiska Lega Nord i ett lokalt val i Corridonia. Enligt vänner till Luca Traini ska han även ha kopplingar till fascistiska Forza Nuova och Casapound.
– Det finns en bakgrund av högerextremism med tydliga referenser till fascism och nazism, säger inrikesminister Marco Minniti, rapporterar Aftonbladet.

Enligt inrikesminister Marco Minniti ska Luca Traini ha drivits av ett ”rasistiskt hat”och tros ha motiverats rasistattacken som en ”hämnd” för det misstänkta mordet på 18-åriga Pamela Mastropietro. Hennes kropp återfanns i onsdags, styckad och lagd i två resväskor. En nigeriansk man har gripits misstänkt för dådet.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.