Om oss

Expo är en religiöst och partipolitisk obunden antirasistisk stiftelse. Vi arbetar för ett öppet demokratiskt samhälle genom att motverka rasistiska organisationer och idéer.

Stiftelsen grundades 1995, då under namnet Hill-stiftelsen, av bland andra Stieg Larsson (1954–2004). Namnbytet till Stiftelsen Expo skedde 2001.

Vi tror att rasistiska organisationer och idéer motverkas bättre ju mer vi förstår och påminns om dess dragningskraft, historia och hot. Därför binder vi oss inte till förenklade förklaringar eller enskilda ideologiska modeller i vårt arbete.

Vi samarbetar med dem som delar våra grundvärderingar och finns till för dig vill att människor inte ska dömas för varifrån de kommer, vilken gud de tror på eller deras hudfärg och ansiktsdrag. Grunden för Expos verksamhet är vår omvärldsbevakning av politiska miljöer och fenomen som präglas av rasistiska idéer, som högerextremism, radikalislamism och konspirationism. Bland annat har vi Nordens största samling av rasistiskt material. Arkivet innehåller i huvudsak högerextremt material från perioden efter andra världskriget. Det innehåller såväl tryckt som digital propaganda. Totalt rör det sig om tiotusentals dokument. Arkivmaterial kan göras tillgängligt för forskare och journalister som söker kunskap om högerextrema grupper och företeelser. Arkivet tar tacksamt emot både historiskt och nutida material.

Stiftelsen har sedan starten gett ut tidskriften med samma namn. Där ger vi fördjupande granskningar, analyser och berättelser om rasistiska idéer och grupper, hur de påverkar vårt samhälle och hur de kan motverkas. På nyhetssajten följer vi den dagliga utvecklingen i vårt bevakningsområde genom aktuella kommentarer, nyheter och granskningar. Vi ger även ut rapporter och böcker. Sedan 2009 har vi årligen släppt en årsrapport över den rasideologiska miljön.

Expos utbildningsverksamhet erbjuder skolor, organisationer, myndigheter och företag kvalitativa föreläsningar om en mängd frågor som rör rasism och intolerans. Varje år håller vi flera hundra föreläsningar för tiotusentals åhörare. Det finns även möjlighet att ingå djupare samarbete med Expos utbildningsverksamhet.

Expo har en styrelse som har till uppgift att se till att stadgarna följs, ansvara för verksamheten och tillsätta VD. Styrelsen arbetar ideellt.

Från att i huvudsak helt ha drivits av ideella eldsjälar har verksamheten utvecklats och idag har vi ett flertal anställda. Samtidigt är våra ideella medarbetare fortfarande viktiga för verksamheten.  

Stiftelsen Expo finansieras delvis via försäljning av annonser, utbildningar, donationer, prenumerationer och egna produktioner. Med undantag för Kulturrådets produktionsstöd för nyhetssajten och tidskriften har stiftelsen inget statligt stöd.

Samtidigt är ekonomiskt stöd i form av donationer från privatpersoner, företag och organisationer en förutsättning för vår verksamhet. Expos största givare är Moggliden AB som förvaltar rättigheterna för Stieg Larssons Millenium-serie.

Stieg Larsson 1954–2004

Stieg Larsson

Stieg Larsson var mer än en känd deckarförfattare. Han var också en av Expos grundare. Läs mer>

Pressrum

Daniel Poohl intervjuas

Ladda ner bilder på våra medarbetare och läs våra pressmeddelanden.

Expos vänner

Expos arbete är möjligt tack vare de aktörer som stödjer vårt arbete. Tillsammans står vi upp för ett demokratiskt samhälle!  Läs mer>