Annika Hamrud | Expo.se

[node:title]

Annika Hamrud

Artiklar av Annika Hamrud

RASISMFORSKNING. Vithet. Vita privilegier. Rasifiering. I arbetet med att förstå rasism bättre har forskare börjat intressera sig för vad det innebär att vara vit.

Publicerad: 
2020-09-15

DEMOKRATIN. Sverigedemokraterna och liknande partier har börjat beskrivas som högerpopulister. Vad betyder det och är de inte längre nationalister? Faktalabbet reder ut begreppet som är mycket mer än ett tomt skällsord för politiker vars retorik man ogillar.

Publicerad: 
2020-06-04

DEMOKRATIN. Är det missnöje som driver SD-väljarna? Är verkligen alla som röstar på partiet rasister? Faktalabbet har pratat med Sveriges ledande experter om väljarna som skakat om svensk politik.

Publicerad: 
2020-05-29

DEMOKRATIN. Fram tills nyligen regerade den liberala demokratin i triumf i stora delar av världen. Statsvetare trodde att demokratin i Europa och Nordamerika sedan länge var huggen i sten. Framtiden skulle inte bli så olik nutiden. Så kom framtiden.

Publicerad: 
2020-03-24

Fördomar, populism, extremism och ”fake news”. I Faktalabbet tar Expo reda på vad forskningen säger om aktuella frågor med koppling till rasism. 
 

Publicerad: 
2020-02-12

Antisemitism och antidemokrati. Svenskarnas parti framställer sig som ett seriöst alternativ för väljarna. Den nazistiska retoriken har tonats ned. Men kärnan i den nazistiska politiken har inte förändrats.

Publicerad: 
2013-04-13

Analys: Annika Hamrud. Den starka motreaktionen till trots – den samlade nationalistdemonstrationen mot svenskfientlighet genomfördes helt enligt plan. Motdemonstranternas skrik, vuvuzelor, smällare och bengaliska eldar fungerade som en fond till de tal som hölls i kylan nedanför Slottet.

Publicerad: 
2011-12-10

Analys: Annika Hamrud. I morgon lördag står begreppet ”Svenskfientlighet” i centrum när högerextremister demonstrerar framför Riksdagshuset på Helgeandsholmen. Men vad betyder det egentligen?

Publicerad: 
2011-12-09

Ligger nära traditionalisterna. SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand var den talare som fick starkast applåder under Sverigedemokraternas partikongress. I sitt tal hävdade han att nationalismen är det enda ”botemedlet” mot ”svenskfientligheten”.

Publicerad: 
2011-11-27

Förslaget fick majoritet. På lördagen röstades SD:s nya omdiskuterade partiprogram igenom med rösterna 125 för och 28 mot. Diskussionen blev stundtals hård när ett antal ombud kritiserade programmet för att ha ersatt nationalismen med socialkonservatismen.

Publicerad: 
2011-11-27

Diskussioner kring partiprogrammet. Det är ett parti med självförtroende som håller stämma i Göteborg i helgen. På första dagen av Sverigedemokraternas Landsdagar hävdade partisekreteraren Björn Söder att de andra riksdagspartierna vänder sig direkt till SD för att driva igenom sin politik.

Publicerad: 
2011-11-25