[node:title]

Bilan Osman

Föreläsare och skribent
Bilan Osman

Bilan föreläser primärt inom skolans värld – både för lärare och elever. Hon utbildar lärare i hur de kan arbeta antirasistikt enligt skolans principer och riktlinjer, samt om hur de kan bemöta konspirationism i klassrummet. Hon föreläser också för elever om hur man ur ett källkritiskt perspektiv kan problematisera fördomar och stereotyper, samt om radikalislamism.

Bilan har studerat journalistik samt haft olika frilansuppdrag, bland annat på Expressen och Feministiskt Perspektiv.

E-post: 

Artiklar av Bilan Osman

Peter Lundgren, Sverigedemokraterna, talar under Almedalsveckan 2015.

SD säger sig värna de kvinnliga väljarna från sexuella trakasserier. De borde börja med att säkerställa tryggheten för sina egna kvinnliga partikamrater.

Publicerad: 
2019-05-22
Bilan Osman

Svaret mot terrorn är kompromisslös religionsfrihet.

Publicerad: 
2019-04-28
Bilan Osman

Idag är det en vecka sedan 50 personer sköts ihjäl under fredagsbönen i två olika moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. En lång och etablerad tradition av antimuslimsk propaganda, även från folkvalda politiker, går inte längre att betrakta som ofarlig.

Publicerad: 
2019-03-22
Bilan Osman

Utfallet mot bilder med idrottande barn i slöja bygger inte bara på fördomar. De tyder på något värre än så.

Publicerad: 
2019-02-13
Anwar al Awlaki
Anwar al-Awlakis predikningar är en inkörs­port till jihadism. Bilan Osman gräver i historien om "internets Usama bin Ladin".
Publicerad: 
2019-01-30

Långläsning från tidskriften. Anwar al-Awlakis predikningar är en inkörs­port till jihadism. Men hans försvarare hävdar att han till en början inte alls försvarade våldet. Bilan Osman gräver i historien om "internets Usama bin Ladin". (Från Expo #2-2017)

Publicerad: 
2017-12-21

Sittdemonstrationen i Stockholm för att stoppa utvisningar av ensamkommande flyktingbarn Strejken engagerar – inte minst inom extremhögern. På sociala medier varvas påståenden om "skäggbarn" med hot om våld och konspirationsteorier.

Publicerad: 
2017-08-14

Uppmanar till moskéattacker. I måndags godkände Karlstad kommunfullmäktige planerna för ett moskébygge. Mötet stördes av en högerextrem grupp som bland annat skanderade "avgå, PK-pack".

Publicerad: 
2017-06-22

Levde med nazismen. Sundsvall tidning har granskat nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen. I en längre artikel intervjuades "Sara". För ett halvår sedan lämnade hon sin sambo – en aktiv nazist.

Publicerad: 
2017-05-16

Händelsen är polisanmäld. RFSL Stockholms ordförande har avgått. Detta med anledning av anonyma hot och skadegörelse av den lägenhet Anton Johansson delar med sin sambo.

Publicerad: 
2017-05-12

Många i motdemonstration. Hyllande av Hitler och nationalsocialismen. Förnekande av Förintelsen. Nordiska motståndsrörelsen samlade på måndagen mellan 550 och 600 demonstranter i Falun.

Publicerad: 
2017-05-01

Förnekar antimuslimskt uttalande. Efter Inte rasist, men… avslöjande om SD-Hallands ordförande Susanne Larsen, har Sverigedemokraterna inlett ett uteslutningsärende.

Publicerad: 
2017-04-26

Risk för isolering. Flera jihadistiska terrordåd i Europa har lett till ökade attacker mot landets muslimer. Efter dådet i Stockholm har få incidenter rapporterats, men oron bland svenska muslimer har ökat.

Publicerad: 
2017-04-25

Presidenten förnekar anklagelserna. Utrensningsaktion mot HBTQ-personer i Tjetjenien. Människorättsorganisationer rapporterar om tortyr.

Publicerad: 
2017-04-18


Hotar landets stabilitet. Bombattentat, halshuggningar och avrättningar i offrens hem. Islamiska staten siktar in sig på Egypten och den första måltavlan är landets kristna minoritet - kopterna.


Publicerad: 
2017-04-13

Facebook-kontot nu nedsläckt. Den terrormisstänkte 39-åringen gillar och sprider propaganda från IS och islamistgruppen Hizb ut-Tahrir.

Publicerad: 
2017-04-08

ANALYS, Bilan Osman. Gårdagens EU-dom slår inte bara mot Europas muslimska kvinnor. Den erbjuder också ett nytt kryphål för de som vill begränsa muslimers frihet.

Publicerad: 
2017-03-15

Analys, Bilan Osman. När obekräftade teorier om muslimsk infiltration görs till sanning riskerar det att underblåsa antimuslimska konspirationsteorier. Publicerad: 
2017-03-03

För andra året i rad har antalet hatgrupper i USA ökat. Det kan Southern Poverty Law Center visa i sin senaste rapport. Den stora ökningen sker bland antimuslimska grupper.

Publicerad: 
2017-02-24
Bilan Osman

Istället för ett viktigt samtal om handelsavtal med diktaturer fick vi en förenklad debatt om slöjan.

Publicerad: 
2017-02-16

Analys: Bilan Osman. Föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime legitimerar islamofobi genom att bland annat bjuda in personer som sprider sådana idéer. Därmed sviks de som ska försvaras.

Publicerad: 
2017-02-03

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Publicerad: 
2016-10-21

ANALYS. Kritik mot makthavare, oberoende av vilka, är oerhört viktigt. Men lika viktigt är det att kunna ha förmågan att se när kritiken flyter samman med antimuslimska föreställningar som reproduceras i det offentliga samtalet.

Publicerad: 
2016-04-19

Analys. Bilan Osman skriver om vikten av att den feministiska rörelsen även tar ansvar för den utsatthet muslimska kvinnor upplever.

Publicerad: 
2016-03-08

Finsk regeringsbildning klar. På torsdagen kallade regeringssonderaren Juha Sipilä riksdagsgruppernas ordförande till ett möte. Efter mötet meddelades vilka partier som kommer att ingå i regeringen. Det blir Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet som de närmaste fyra åren styr Finland.

Publicerad: 
2015-05-07

Ett nytt Pegida-fiasko. Den antimuslimska gruppen Pegida demonstrerade i Linköping på måndagen. Uppskattningsvis dök 300 motdemonstranter upp - och fyra Pegida-anhängare.

Publicerad: 
2015-03-02

Analys: Bilan Osman. Pegida. Rörelsen som i tyska Dresden lyckades samla ihop över 25 000 människor i ett antimuslimskt syfte. Men när vi i måndags kunde följa spektaklet Malmö i form av åtta demonstranter, var det nog många som undrade: vad gick snett?

Publicerad: 
2015-02-11

Sverigedemokraternas så kallade nolltolerans saknar förankring i de egna leden. Bland SD-kandidaterna med tillgängliga Facebook-profiler har var tredje gått emot sitt eget parti och gillat sajter eller delat material från avsändare som av paritet betraktas som ”ideologiskt avvikande”.

Publicerad: 
2014-09-06

”Det är osmakligt”. Elin Jensen, kommunpolitiker i Hallsberg och kandidat till Örebros landsting, önskade på Facebook livet ur Mona Sahlin. Hennes inlägg gillades av SD:s distriktsordförande i Örebro, Jonas Millard. Sahlin kallar händelsen ovärdig.

Publicerad: 
2014-09-04

SD presenterade budget. SD vill spara 152 miljarder genom att minska asyl- och anhörighetsinvandringen. Partiets lösning är att ”återupprätta Dublinförordningen”. Migrationsverket sågar SD:s asylpolitik.

Publicerad: 
2014-08-21

Sidor