[node:title]
Artiklar av Emilie Stendahl
DIGITALA HATKULTURER. Flera högerextrema internetkändisar och grupper har sett sina sociala mediekonton på populära plattformar släckas ner.
RASISMFORSKNING. Sedan amerikanen George Floyds död har frågan om rasism hamnat högt på dagordningen och många undrar vad som behöver göras för att få till en förändring. Faktalabbet ställde frågan till Mattias Gardell som forskat om spänningsfältet mellan religion, politik, rasism och våld i drygt 30 år.
FEJKNYHETER. Vad är fake news? Och hur ser kopplingen ut mellan fake news och fördomar och rasism? Faktalabbet har pratat med tre svenska forskare om ett omtvistat begrepp som rönt stort intresse inom akademin och i debatten världen över.
EXTREMISM. Norske professorn Tore Bjørgo har identifierat fem typer av extremister. De måste bemötas på olika sätt om det förebyggande arbetet ska fungera.
EXTREMISM. Hur kan vi bli bättre på att känna igen extremism när den dyker upp i ny skepnad?
VARDAGSRASISM. Genom att bemöta rasism och andra fördomar gör du skillnad. Dels blir den som konfronteras mindre benägen att uttrycka sig fördomsfullt framöver, dels stärker du normen om jämlikhet. Det visar forskning.
FÖRDOMAR. Det är lätt att tro att människor blivit mer fördomsfulla. Det skulle ju förklara Sverigedemokraternas framgångar. Men forskningen visar ingen sådan ökning.
FÖRDOMAR. Negativa skildringar av olika grupper i medierna kan aktivera människors fördomar. Men medier kan även motverka fördomar. Läsare som tog del av den nedlagda hatsajten Avpixlat blev till exempel mer positiva till invandring från Europa.
FÖRDOMAR. En av de mest spridda teorierna om hur vi motverkar fördomar är kontakthypotesen – att fördomar minskar när människor möts. Även om tesen tycks stämma vet forskare inte exakt vad som krävs för att möten ska ha effekt. Och rasism verkar svårare att rå på jämfört med andra fördomar.