Erik Sidenbladh | Expo.se

Annons

[node:title]

Erik Sidenbladh

Artiklar av Erik Sidenbladh

Propaganda av Malexandermorden

I dag är det årsdagen för polismorden i Malexander.

Publicerad: 
2021-05-28
Mirjam Katzin, skolsamordnare mot antisemitism, Malmö
Mirjam Katzin är Sveriges första kommunala samordnare mot antisemitism i skolan.
Publicerad: 
2021-01-27
Cas Mudde I krisens spår

I spåren av coronakrisen väntar ekonomiska och politiska utmaningar. Men statsvetaren Cas Mudde tror inte att högerradikala grupper kommer att gå framåt av coronakrisen.

Publicerad: 
2020-10-20
Heléne Lööw

I spåren av coronakrisen väntar ekonomiska och politiska utmaningar. Den tredje experten som får spåkulan i famnen ser trots det med tillförsikt på framtiden.

Publicerad: 
2020-09-17
Asbjørn Dyrendal

I spåren av coronakrisen väntar ekonomiska och politiska utmaningar. Religionshistorikern säger själv att han inte har någon spåkula men är andra experten ut i vår serie om framtiden i krisens spår. 

Publicerad: 
2020-08-25
Staffan I Lindberg

I spåren av coronakrisen väntar ekonomiska och politiska utmaningar. Expo frågade fyra experter vad vi kan lära oss av historien.

Publicerad: 
2020-08-20

Från Expo #2-2017. Sverigedemokraterna satsar stort på kyrkovalet den 17 september. Religionsdialog och flyktinghjälp ska rensas ut. Avgörande frågor står på spel i ett val som knappt kyrkans egna medlemmar bryr sig om.

Publicerad: 
2017-09-04

Sturmvogel’s summer camp in southern Sweden is an indoctrination camp where children are drilled in military discipline and are schooled in nazi ideology, according to the award-winning German journalist and expert on German nazism, Andrea Röpke.

Publicerad: 
2016-07-30

The school-age children are drilled for a week. Wearing uniform-style outfits and sporting traditional hairstyles, they take part in flag ceremonies, physical exercise and other activities at a remote location in the forested Småland province. Expo and Kvällsposten have documented the German organization ”Sturmvogel” and their camp week in Sweden.

Publicerad: 
2016-07-30

Sturmvogel – vilket betyder stormfågel – är en tysknationalistisk ungdomsorganisation med djupa rötter i nazism och med Hitlerjugend som förebild.

Publicerad: 
2016-07-30

Under en vecka drillas barn i skolåldern - iklädda uniformsliknande kläder och med traditionella frisyrer deltar de i flaggceremonier, fysisk träning och andra aktiviteter på en avlägsen plats i Småland. Expo och Kvällsposten har dokumenterat den tyska organisationen Sturmvogel och dess lägervecka i Sverige.

Publicerad: 
2016-07-30

Sturmvogels läger i södra Sverige är ett indoktrineringsläger. Det säger den tyska experten på tysk nazism Andrea Röpke.

Publicerad: 
2016-07-30

UR TIDSKRIFTEN EXPO. Gloria Ray Karlmarks skolgång var inte som andras. Som en av de legendariska Little Rock Nine var hon med och bröt upp USA:s segregerade skolsystem. Sedan tog utbildningen henne över världen. Ändå till Sverige där hennes barnbarn nu ser rasismen växa sig starkare.

Publicerad: 
2016-07-03

En av Europaparlamentets vice talmän kräver att miljonutbetalningarna till Alliance for Peace and Freedom granskas på nytt. Kravet kommer efter Expos avslöjande om att Europaparlamentet beviljat mångmiljonbelopp till den nazistiska och fascistiska sammanslutningen.

Publicerad: 
2016-04-22

Flera rasistiska mord. Efter år av nedgång ökade under 2015 antalet rasistiska hatgrupper i USA med 14 procent och antalet ”patriotiska” grupper som vänder sig mot statsmakten ökade också de med samma siffra.

Publicerad: 
2016-02-19

Före detta SD-politikern Jacob Hagnell lämnade sina förtroendeuppdrag i våras efter att ha näthatat på den högerextrema sajten Fria tider. Han är fortfarande anställd av SD:s partikansli och står bakom sajten som flygbladen på Lesbos hänvisar till.

Publicerad: 
2015-11-09

Ville sprida rädsla. Sex aktivister för franska Front National, varav två förtroendevalda, stod i onsdags inför rätta i Meaux nordost om Paris för bland annat mordbrand vid flera tillfällen, hakkorsklotter och falska polisanmälningar.

Publicerad: 
2015-09-07

Folkmordet i Srebrenica. Tjugo år efter Srebrenica pågår fortfarande ett krig i Bosnien. Inte längre om markområden, men om sanningen, och tolkningen av historien. Det anser Refik Hodžić, tidigare talesperson på Internationella krigsförbrytartribunalen för Jugoslavien i Haag

Publicerad: 
2015-07-08

Överlevande om Förintelsen. Det är 70 år sedan Raoul Wallenberg greps av ryssarna, 70 år sedan Auschwitz befriades. Här i Sverige möter man ännu människor som kan berätta, de överlevande.

Publicerad: 
2015-01-27

Sova centret varnar. Konflikten med Ukraina har möblerat om på den nationalistiska scenen i Ryssland. Och när de som har kämpat med de ryska utbrytarnationalisterna återvänder hem kan man befara en ny våg av högerextremt våld i Ryssland.

Publicerad: 
2014-12-12

Ny tysk undersökning. Motviljan mot muslimer, romer och asylsökande har ökat i Tyskland de senaste tre åren. Samtidigt minskar stödet för högerextrema ståndpunkter i landet.

Publicerad: 
2014-06-05

Över 10 borgmästare. De franska kommunalvalen blev en framgång utan dess like för Front national.

Publicerad: 
2014-03-31

”Han ville döda”. En 29-årig nazist åtalas för att oprovocerat ha attackerat en granne med en stridsyxa.

Publicerad: 
2014-03-27

Vill utöka samarbetet. Nazistiska Svenskarnas parti och Nordisk ungdom deltog i lördags en Europakongress som tyska NPD:s ungdomsförbund Junge Nationaldemokraten anordnat vid Leipzig i Tyskland.

Publicerad: 
2014-03-24

Vägen till makten. På 23 år har Svoboda tagit sig från den politiska marginalen till regeringen. Namnet är bytt. Symboler med uppenbara kopplingar till nazismen är borta. Men idéerna är desamma.

Publicerad: 
2014-03-04

”En stor ära”. Svetlana Gannusjkina, rysk förkämpe för mänskliga rättigheter sedan flera decennier, får Stieg Larssonpriset för 2013.

Publicerad: 
2013-10-21

Expo Idags sommarläsning. När Sverigedemokraterna vill hänga med i det allmänna skallet mot multikulturalismen citerar de gärna den amerikanske statsvetaren Robert E Putnam. Men de läser bara första meningen.

Publicerad: 
2012-07-18

1951 samlades den europeiska extremhögern i Malmö. Det blev startpunkten på en omformulering av rörelsen vars inflytande vi kan se än idag.

Publicerad: 
2012-07-13

Avslöjad som nyckelperson. Den engelske finansmannen Alan Lake, som spelat en viktig roll som finansiär och strateg inom den antimuslimska rörelsen EDL, English Defence League, har blivit avstängd från sitt välbetalda jobb på Europeiska utvecklingsbanken (ERBD) i London.

Publicerad: 
2012-02-01

Kritik mot burkalag. Det nederländska Statsrådet, en av de tyngsta remissinstanserna, har gjort tummen ner för den holländska regeringens förslag att förbjuda burka.

Publicerad: 
2012-01-25

Sidor