Expo | Expo.se

[node:title]

Expo

Artiklar av Expo

Riks är en mediesajt som ägs av Sverigedemokraternas bolag Samtid och Framtid AB. Ansvarig utgivare är Dick Erixon, som har samma roll för den SD-ägda opinionssajten Samtiden. Riks lanserades 2020 och publicerar inslag i tv-format på sin hemsida och Youtubekanal. Inslagen sprids också i Sverigedemokraternas egna kanaler.

Uppdaterad: 
2022-10-18

Riks programledare Denice Westerberg på Sverigedemokraternas valmöte på Medborgarplatsen i Stockholm, sommaren 2022.

Riks programledare Denice Westerberg på Sverigedemokraternas valmöte på Medborgarplatsen i Stockholm 2022.

Att Sverigedemokraterna är avsändaren framgår inte av inslagen. Riks presenterar sig i stället som en ”konservativ nyhetsförmedling”. Riks programledare och kommentatorer är ofta samtidigt politiskt engagerade. Merparten av kanalens medarbetare som lyfts fram som programprofiler har engagemang i både Sverigedemokraterna som Medborgerlig samling. Profiler från kanalen medverkar också i partiets valkampanj 2022 och i flertalet av de valfilmer som partiet producerar.

Riks har knappt 90 000 prenumeranter på Youtube och publicerar ett stort antal inslag per vecka av varierande längd och karaktär. Sverigedemokraterna har tidigare gjort liknande satsningar på propagandakanaler, men ingen har nått lika stort genomslag som Riks.

Videos med SD-propaganda

Vinklar och ämnen i kanalens innehåll följer ett sverigedemokratiskt narrativ. Dominerande är kritik mot mångkultur, invandring, feminism och Sverigedemokraternas politiska motståndare. 

Exempel på rubriker för inslagen som publiceras är ”Vi ska inte tvingas betala för vänsterflum och annat trams” och ”Nu byggs jättemoské i Helsingborg - Moderaterna: en fin byggnad”. Även typiskt högerextrema teman som ”Forskare varnar: svenskar blir minoritet i flera områden i Sverige”, varvas med lättsamma sport-, nöjesinslag och försök till politisk satir. Vanligt förekommande är också opinionsdrivande inslag eller ren partipropaganda.

Till exempel delas frekvent klipp där Riks-medarbetare talar direkt till tittaren i ämnen som ”universitetens vänstervridning”, ”Har politikerna svikit Sverige?” och att etablerade journalister notoriskt ljuger om invandring och mångkultur.

Riks är även en plattform där Sverigedemokratiska politiker låter sig intervjuas, bland dem Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Anklagades för hatkampanj mot Annie Lööf

Riks har återkommande anklagats för att driva hatkampanjer mot enskilda politiker. Statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde anklagade SD-kanalen för att systematiskt piska upp hat mot Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Utspelet skedde efter att det framkommit att personen som misstänks för mord och terrorbrott efter mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan 2022 också planerat att mörda centerledaren. 

Flera ledande Sverigedemokrater, bland andra partiledaren Jimmie Åkesson, krävde att utrikesministern skulle be om ursäkt för anklagelsen – något hon vägrade.

Rebecka Fallenkvist – en kontroversiell profil

En av kanalens mest profilerade programledare Rebecka Fallenkvist, som också är regionpolitiker för SD i Region Stockholm, har flertalet gånger hamnat i blåsväder och varit föremål för skarp kritik för sina uttalanden och sitt agerande.

I december 2021 publicerade en av Riks mest profilerade programledare, Rebecka Fallenkvist, en video på Twitter filmad med drönare över dåvarande klimat- och miljöminister Annika Strandhälls (S) bostad. Ministern beskrev i en egen tweet att ett av hennes barn var ensamt hemma och att familjen ”tack vare dessa högerextremister lever med en ständig hotbild”.

Fallenkvist skrev i sin tweet att hon fått videon skickad till sig av ”en engagerad tittare”.

Offentliggörandet av videon fick massiv kritik från både höger och vänster. Men Riks ansvarige utgivare Dick Erixon försvarade trots det publiceringen – även om han samtidigt tillade att Riks inte har tillgång till någon drönare.

– Det är kartlagt sedan tidigare att man kan avbilda byggnader. Vi har diskuterat en bild. Det har jag gett okej på, sa han till Aftonbladet.

Sedermera tog dock Rebecka Fallenkvist bort tweeten och bad om ursäkt för sitt agerande.

På valnatten 2022 ropade Rebecka Fallenkvist ”Helg seger!” under en direktsändning från SD:s partievenemang i de högerextrema alternativmediesajterna Exakt24 och Samnytts gemensamma valvaka.

Utropet anspelar på det nazistiska slagordet ”Hell seger” som används av bland andra Nordiska motståndsrörelsen, NMR. ”Helg seger” plockades senare upp av högerextrema webbutiker och organisationer som började sälja produkter med det budskapet. Själv menade Fallenkvist att hon blivit feltolkad, att hon menade att det var en ”segerhelg för SD” och att hon var berusad och inte borde genomfört intervjun.

I oktober 2022 kallade Fallenkvist Anne Frank för ”sedeslös” och ”kåtheten själv” i en story på Instagram. Delningen var också tonsatt med musik av Kanye West som under 2022 flertalet gånger anklagats för antisemitism. Fallenkvists inlägg mötte skarp kritik och fick internationell uppmärksamhet. Flera judiska organisationer fördömde Fallenkvists agerande.

”En anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer”, skrev Judiska Centralrådet i ett uttalande. Även Israels ambassadör i Sverige markerade kraftfullt.

Även denna gång menade Rebecka Fallenkvist att hon blivit misstolkad.

Fallenkvist togs kort efter delningen uppmärksammats av medier ur tjänst på Riks. Fallenkvist, som kort före det inträffade hade valts in som regionpolitiker för SD i Region Stockholm stängdes dock inte av från sina politiska uppdrag.

SSU-medlem hängdes felaktigt ut

I juni 2022 publicerade Riks ett klipp där en distriktsordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund i Fyrbodal felaktigt pekades ut som dömd våldsbrottsling och rattfyllerist. Klippet hade en granskande inramning och reportern utgav sig för att ha utfört en granskning.

Efter att det visade sig att Riks brustit i sin research och blandat ihop SSU-ordföranden med en annan person avpublicerades klippet och Riks bad SSU:aren om ursäkt, enligt ansvarig utgivare Dick Erixon. Den drabbade valde dock ändå att polisanmäla kanalen för förtal.

Hatfyllda kommentarsfält – nedsättande om kvinnor och minoriteter

Riks har uppmärksammats i Expo för att våldsbejakande och rasistiska kommentarer inte rensas i kommentarsfälten. Riks väckte också medial uppmärksamhet för ett inslag där det spekulerades om varför Sverigedemokraterna inte har större stöd hos den kvinnliga befolkningen. Slutsatsen var att ”kvinnor är mer känslostyrda” och sämre på kritiskt tänkande än män.

Den 21 maj 2022 var vice partiledaren Henrik Vinge på Riks och hävdade att den svenska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh verkar för ”utländska intressen”. Vinge påstår att Kakabaveh är en konsekvens av ”mångkulturalismen” eftersom hon stöder den kurdiska milisen YPG som i Syrienkriget också fått stöd av USA i kriget mot Islamiska staten

”Detta är en krock mellan våran europeiska syn på demokrati som är kopplad till sakpolitik och ideologiska debatter, man är höger eller vänster och sådana saker, och en demokrati som den ser ut i många andra delar av världen där den är klanbaserad och baserad på etnicitet”.

Vinge kritiserar det svenska valsystemet eftersom han menar att minoriteter kommer kryssa minoritetspersoner på valsedlar. Han menar vidare att minoriteter som väljs inte röstar på ideologisk grund utan endast för ”sina etniska intressen”. 

Förutom att misstänkliggöra minoriteter i politiken torgför Riks en konflikt mellan det ”svenska samhället och islam”, som är ytterligare en rubrik på kanalen.


Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.

 

Ny rapport om Europas extremhöger

Internationalisering och minskat inflytande för organisationer.

Publicerad: 
2021-02-15
Expo 3-2020

Ekofascismen må vara ett nytt begrepp men den fascistiska miljörörelsen är allt annat än ny. I det här numret av Expo synar vi ekofascismens rötter, visar hur antirasismen vinner mark i USA och hur en martyr skapas i realtid.

Publicerad: 
2020-09-29
Expo

Ute i butik den 4/10.

Publicerad: 
2018-09-27

Högerextremt parti som bildades 2001 efter en splittring inom Sverigedemokraterna. Nationaldemokraterna lyckades aldrig utmana SD, men nådde vissa parlamentariska framgångar lokalt. Partiet upphörde 2014.

Uppdaterad: 
2018-11-02

ND-funktionär.

Nationaldemokraterna grundades på ett möte på Brygghuset i Stockholm den 12 augusti 2001. Några månader tidigare hade Tor Paulsson och hans styvfar Anders Steen uteslutits ur Sverigedemokraterna. Anklagade för att ha byggt upp en hemlig parallell organisation tog de delar av SD:s aktivistkader, framförallt från Stockholm och Göteborg, med sig och lanserade ett nytt parti.

Kallades ”kryptonazister” av SD

Tor Paulsson tog rollen som partiorganisatör medan Anders Steen blev partiledare. De hade framgångsrikt byggt upp SD:s avdelning i Haninge, som 1998 vann två kommunala mandat. ND kom tidigt att profilera sig mot SD. Nationaldemokraterna hävdade att SD hade ”liberaliserats” medan det i SD:s retorik hette att ND var ”kryptonazister”.

ND kom att bli en samlingspunkt för personer med bakgrund i nazistiska organisationer och missnöjda sverigedemokrater som inte kände sig hemma i SD:s mer parlamentariska inriktning.

Gatuaktivismen var viktig för partiet. ND återupplivade de sverigedemokratiska demonstrationerna från 1990-talet: Engelbrektsdagen i april, nationaldagen den 6 juni och på Karl XII:s dödsdag den 30 november. Partiet var också en central aktör vid de så kallade Salemdemonstrationerna där nazister och samlades för att hedra minnet av en mördad vit makt-musiker.

ND siktade högt i valet 2002 men fick se sig ordentligt ifrånsprunget av SD som i detta val ökade från under 20 000 röster i riksdagsvalet till en bit över 70 000 röster, vilket gjorde det till det största partiet utanför riksdagen. ND fick i samma val 10 000 röster. I kommunalvalen var skillnaden ännu större. SD slog igenom kraftigt och gick från åtta till 50 kommunala mandat medan ND fick nöja sig med fyra mandat (två vardera i Södertälje och Haninge).

Tillbaka på gatan

Efter valet kom ND än mer att ta rollen som ett gatubaserat parti. Flygbladskampanjer och konfrontationer med meningsmotståndare tillhörde vanligheterna. Ungdomsförbundet med Marc Abramsson i spetsen kom att bilda en egen vaktstyrka och våldsamheterna eskalerade.

Under prideparaden 2003 i Stockholm attackerade medlemmar ur ungdomsförbundet paraden, och en funktionär misshandlades svårt. För detta kom ett antal aktivister att dömas till fängelse, bland dem Abramsson, som dock friades för själva misshandeln.

Efter en omfattande EU-parlamentsvalskampanj våren 2004 med magert resultat föll den enade fasaden inför öppen ridå då Tor Paulsson greps av polis efter att han misshandlat sin sambo mitt framför delar av partikadern på en midsommarfest. Paulsson kom senare att dömas till fängelse och återvände aldrig till partiet.

Partiet rasar samman

Efter Tor Paulssons misshandel försvann delar av partikadern till Nationalsocialistisk Front, nybildade Nordiska förbundet och Sverigedemokraterna. Nu hade Marc Abramsson och kumpanen Vávra Suk, som haft det gemensamt att de båda känt sig förfördelade när ND bildades, tagit kontrollen över partiet. Samma år valdes Thomas Johansson till att efterträda Anders Steen som partiledare. Samtidigt valdes Marc Abramsson till ny partiorganisatör.

Men ND kom aldrig att återhämta sig. I slutet av 2005 gick ND samman med enmansrörelsen Frihetspartiet. Ledaren för Frihetspartiet, Nils-Eric Hennix, valdes till ny ledare för ND.

Nationaldemokraterna fick i valet 2006 ett nytt mandat i Nykvarn, men förlorade platserna i Haninge kommunfullmäktige. Även mandatperioden 2006 till 2010 blev turbulent. Från och med 2007 var Marc Abramsson både partiledare och organisatör. Han fick utstå kritik om toppstyre av framför allt de aktivister han själv skolat in via ungdomsförbundet. En ny splittring uppstod och Nordisk ungdom bildades 2009.

Mer fokus på tidningsutgivning 

Med tiden kom ND:s fokus allt mer att handla om tidningen Nationell idag. Målsättningen var att få så många prenumeranter att den skulle beviljas statligt presstöd som veckotidning. Till sin hjälp tog partiet det nazistiska nätverket Fria Nationalister för att sprida tidningen och värva prenumeranter. 2010 uppfyllde tidningen kriterierna för presstöd.  

Till slut hamnade Marc Abramsson i konflikt även med Vávra Suk som nu var avlönad chefredaktör för Nationell idag. Detta ledde till att Vávra Suk, och i stort sett hela tidningsredaktionen, startade en ny tidning. Även vice partiledaren Daniel Spansk vände ND ryggen och gick över till nazistiska Svenskarnas parti. När valrörelsen 2014 närmade sig var Marc Abramsson mer eller mindre ensam kvar.

Den 23 april 2014 kom beskedet. Nationaldemokraterna hade gått i graven. På partiets hemsida meddelade partiledaren Marc Abramsson:

”Som många varit medvetna om har verksamheten varit ytterst begränsad de sista åren, ja sedan 6 juni 2013 har den i praktiken varit helt vilande, så beslutet kommer troligen inte som en överraskning för någon”.

Partiet hade några månader släppt kontrollen över den presstödsfinansierade veckotidningen Nationell idag.

Eviga stadgar

Nationaldemokraterna var ett högerextremt, nationalistiskt parti som vilade på en så kallad etnopluralistisk grund.

En skillnad mellan Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna var partiets stadgar. De fyra första punkterna var ”eviga” och fick under inga omständigheter ändras. Stadgarna kretsade alla kring temat ”rätten till liv”, som också var partiets ideologiska grund.

I målsättningen fastslogs att partiet syftade till ”att ge den nationella rörelsen i Sverige politisk makt”. I partiets principprogram fastslogs även att ”den svenska kulturen står inför ett förfall och en yttre massiv påverkan som allvarligt hotar dess existens”. Nationaldemokraterna strävade efter att ”hålla andelen främmande inslag i befolkningen på en sådan nivå” att den inte påverkar folkets sammansättning. Partiet vände sig mot utomeuropeisk invandring.

Programmet formulerades med stor försiktighet. Ordet ”ras” nämndes överhuvudtaget inte och allt som kunde vara känsligt tonades ned. Partiet framhöll gång på gång ”alla folks lika värde” – bara de inte beblandas med varandra. En detalj i programmet är värd att nämnas: ”Partiet ska kasta ljus över och begränsa den makt som utövas av slutna sammanslutningar med tvivelaktiga internationella lojaliteter”. Meningen förklaras inte närmare, men blir intressant i ljuset av att en av Sverigedemokraternas anklagelsepunkter mot de uteslutna Steen och Paulsson var att de såg ”judar och frimurare bakom varje hörn”.

Internationell allians

När Nationaldemokraterna grundades tog partiet snabbt över flera av Sverigedemokraternas internationella kontakter. Bland annat British National Party (BNP) och franska Front National. Framför allt hade partiet genom åren täta kontakter med BNP:s partiledare Nick Griffin.

Under en period ingick Nationaldemokraterna i det paneuropeiska partiet Alliance of European National Movements (AENM) tillsammans med British National Party, italienska Fiamma Tricolore, beligiska Front National de Belgique, ukrainska Svoboda, ungerska Jobbik, spanska Movimiento Social Republicano och portugisiska Partido Nacional Renovador. AENM grundadas 2010 och 2012 beviljades sammanslutningen EU-stöd.

Publicerad: 
2017-12-21

Expos medarbetare Patrik Hermansson infiltrerade den så kallade alt-right-rörelsen i Storbritannien och USA under ett år. Läs hans egen berättelse om hur det öppnade dörrar att vara svensk i en rörelse fascinerad av Sverige. Dessutom: Charles Manson, NSF, Tisdagsklubben, Nordisk ungdom, avhoppade kvinnor i sverigedemokraterna, Margit Richert, Fatemeh Khavari, Rickard Wolf, Trollhättanmorden, och mycket mer...

Publicerad: 
2017-12-12

Nazistiskt parti som grundades 1994 och lades ned 2008. NSF blev ökänt för sin antisemitism och sitt öppna stöd för Hitlers Tyskland. Organisationen övergick senare till Folkfronten och sedermera Svenskarnas parti.

Uppdaterad: 
2019-03-07

Nationalsocialistisk Front

NSF deltar i Folkets marsch i Stockholm 6 juni 2007. Civilklädd i mitten: Björn Björkqvist.

År 1991 bildades Karlskrona skins. Året därpå anslöt sig gruppen till idén om den väpnade vita revolutionen och bildade en lokal avdelning av Vitt ariskt motstånd (VAM). En tonåring vid namn Anders Högström trädde fram som gruppens ledare. Verksamheten tog fart genom upprepad skadegörelse av den judiska kyrkogården i Karlskrona, korsbränningar, inbrott hos vapenföreningar och militära mobiliseringsförråd samt stöld av sprängämnen från vägbyggen.

Inspirerades av svensk 1930-tals nazism

VAM-aktivisternas kriminella verksamhet gick dock inte som de hade tänkt sig. Flera av de ledande personerna dömdes för bland annat olaga intrång, olaga vapeninnehav och olaga innehav av sprängämne. Efter att de avtjänat sina straff hade en ny tanke väckts, de skulle skapa en ny nationalsocialistisk organisation som jobbade på det lokala planet. De gav ut ett flygblad där de kallade sig Sveriges Nationalsocialistiska Parti. Gruppen menade att de skulle ta vid där den forne nazistledaren Birger Furugård hade slutat 1936.

Under våren 1994 formerade Sveriges Nationalsocialistiska Parti om sig och i maj grundades NSF. Grundarna var två personer från Karlskrona och två från Lessebo. I partiets reviderade historieskrivning hävdas det att NSF grundades den 8 augusti 1994. Tidsförskjutningen var symbolisk. Om partiet skulle ha grundats den åttonde augusti skulle det skrivas ut 8/8 som i sin tur symboliserar bokstäverna HH (Heil Hitler).

Vit makt-rörelsen hade tidigare varit omgärdad av stort hemlighetsmakeri. Nu började NSF i stället att marknadsföra sig öppet och använda medier som en kanal för att nå ut med sitt budskap.

Spreds över landet

I december 1995 grundades partiets första lokalavdelningar. Först i Trelleborg, sedan i rask takt Helsingborg, Haninge och Karlshamn. Organisationen som nu växte fram var totalt toppstyrd. Alla beslut som togs skulle gå via ledningen i Karlskrona och samtliga lokala avdelningsledare skulle svära en trohetsed till organisationen och ledaren Anders Högström.

År 1999 beslutade NSF att starta upp en kampanj. En kampanj som skulle komma att bli den mest långlivade i partiets historia, Gårdsfonden. Tanken var att NSF skulle samla in 300 000 kronor för att köpa en lokal där partiverksamheten kunde bedrivas.

Hösten 1999 gick Anders Högström ut i medier och meddelade att han lämnade nazismen. Högströms avhopp ledde till stora problem för NSF. Partiet hade lyft fram Anders Högström som ”Sveriges enda hopp”. Partiet hade till och med kallat sig ”Högströms frihetsrörelse”. Efter Anders Högströms avhopp förmådde inte partiet hitta en ny ledare som kunde axla hans uppdrag. En riksledning sattes in i väntan på en lämplig kandidat, ett tillstånd som blev permanent. Personer som ingått i riksledningen är bland andra Anders Ärleskog, Björn Björkqvist och Daniel Höglund.

Mötesplats för nazister

År 2004 lyckades NSF med hjälp av ledaren från den nazistiska och paramilitära gruppen Legion Wasa köpa ett före detta spinneri i Tråvad i Vara kommun. Tomten omfattade 6 000 kvadratmeter och gården kom att fungera som en mötesplats för NSF:s medlemmar. Flera spelningar anordnandes på gården innan den julen 2005 utsattes för ett brandattentat. Efter attentatet upphörde aktiviteterna på gården och 2006 såldes den till Vara kommun, som ville bli av med nazistfästet.

Efter kraftiga interna stridigheter splittrades Nationaldemokraterna försommaren 2004. Detta var inte NSF sena med att utnyttja. Partiet lyckades rekrytera flera centralpersoner från den mest radikala falangen av Nationaldemokraterna. Det innebar inte bara ett medlemsuppsving utan också nya arbetsmetoder. Åtskilliga kampanjer började drivas och NSF:s gatuaktivism ökade kraftigt. Vissa förändringar kunde skönjas i propagandan och under en kortare period tonades judehatet ner och partiet inriktade sig mer på rashat.

Ville frige förintelseförnekare

Efter valet 2006 avstannade aktiviteterna en kortare period för att under våren 2007 återigen sätta fart och det med en enorm aktivitet. Hur märkligt det än kan låta, så startade NSF en kampanj för yttrandefriheten. Partiet menar att yttrandefriheten är hotad, bland annat genom lagen om hets mot folkgrupp. Under våren och sommaren spreds närmare en halv miljon flygblad. Kampanjen avslutades i Stockholm den 7 juli, med en manifestation för förintelseförnekaren Ernst Zündels frigivning.

Den 22 november 2008 meddelades det på ett internt möte att NSF med omedelbar verkan kommer att upphöra och att ett nytt parti bildats under namnet Folkfronten. Det hela skedde under stort hemlighetsmakeri och endast ett fåtal inom partiet kände till beslutet att NSF skulle läggas ned. Ledningen hade dock tidigare aviserat i ett internt medlemsutskick ”att ett viktigt tillkännagivande [kommer] att meddelas vilket gör mötet betydande för framtiden.”

Eftersom antifascister blockerade Folkfrontens möjligheter att ställa upp i val genom att registrera partinamnet innan partiet själv hunnit göra det, bytte man efter ett år namn till Svenskarnas parti

Vid nedläggningen var NSF Sveriges största nazistiska organisation, med hundratals medlemmar.

”Skydda den nordiska rasen”

Nationalsocialistisk front stod för en klassisk nationalsocialism med antidemokrati, antisemitism och rasbiologi på agendan.

En av grundstenarna inom nationalsocialismen är principen att människor är indelade efter vissa raser och att den så kallade vita ariska rasen är överlägsen de andra. Enligt nationalsocialismen är det också farligt att blanda raserna och de ska därför hållas isär. Så här skrev NSF om rasbiologi i sitt punktprogram:

”Viktiga vidtaganden av rasbiologiska skyddsåtgärder för att säkra den nordiska rasens andliga och biologiska sundhet. Därmed upprättande av en statlig raskontroll. Obligatorisk undervisning i rasbiologi och rashygien samt befrämjande av en sund kroppskultur.” 

NSF tog en konsekvent ställning mot demokratin och uppgav att de istället vill ha en annan typ av styre. Samhället ska byggas på så kallade korporationer, att personer från varje skrå ska vara med och påverka utvecklingen inom deras yrkesområde. NSF preciserade aldrig hur dessa representanter skulle väljas och om det skulle finnas kvar allmänna val eftersom de vänder sig mot ”parlamentarismen”.

På hemsidan uppgav de hur de ville att Sverige skulle styras:

”Införandet av ett folkstyre enligt den nordiska ledar- och ansvarsprincipen, med en regering bestående av inom de olika yrkeskategorierna valda sakkunniga representanter, som enbart skall verka för folket och fosterlandets välbehag.”

Fanatiska judehatare

För NSF fanns det en förklaring till alla problem – judarna. Partiet präglades av en nästan fanatisk antisemitism.

”Judefrågan löper som en röd tråd genom alla betydelsefulla politiska skeenden i vår samtid”, skrev en aktivist från NSF på partiets nätsida. Sanningen är att partiet sedan det grundades 1994 varit närmast sjukligt fixerat vid idén om den stora judiska konspirationen. Nästan alla skeenden i samhället förstods och tolkades av partiet som att judar låg bakom. I NSF:s propaganda och skrifter blandades 1930-talets rasbiologiska tankegods med mer moderna antisionistiska budskap.

År 2000 gav NSF ut den nazistiska skriften Judefrågan i nyutgåva. Skriften, som är skriven av Oscar Landahl och gavs ut första gången 1933, är grovt antisemitisk. Förordet i NSF:s version är skrivet av partiets dåvarande talesman, Björn Björkqvist. Han menade att judarna har kontroll över såväl ekonomi som medier och därmed närmast obegränsad makt.

Den amerikanske akademikern Kevin MacDonald fick under åren allt större betydelse för hur NSF tolkar världen. MacDonald driver tesen att judarna har fyra egenskaper som påverkar deras handlande. Dessa egenskaper, som han kallar för ”karaktärsdrag”, är etnocentrism, intelligens, psykologisk intensitet och aggressivitet. Framför allt var det begreppet etnocentrism som NSF använde sig av för att förklara ”den judiska konspirationen”. MacDonald menar att den judiska sammanhållningen är nedärvd och starkare än de själva förstår. Han skriver: ”Judar återskapar judiska sociala strukturer var de än befinner sig, även då de är fullständigt omedvetna om att de gör så.”

NSF menade att judar agerar utifrån att de tillhör denna judiska gemenskap. Det innebär att om det finns judar på två olika sidor av till exempel en politisk konflikt, så tolkar NSF det som bara ett taktiskt drag.

Hetsade mot homosexuella

En annan viktig ingrediens i NSF:s antisemitism är den så kallade historierevisionismen. Historierevisionister har satt i system att förringa eller helt förneka massmorden av judar under Hitlerregimen. Förutom att ifrågasätta etablerade fakta om vad som hände under Förintelsen så menade NSF att judar i dag använder sig av Förintelsen för sin egen ekonomiska och politiska vinning.

Homofobin genomsyrade partiet och HBTQ-personer pekades ut som ett hot mot kärnfamiljen och samhället. Bland annat kunde man på NSF:s webbplats läsa:

”En familj ska alltid bygga på naturlig grund. Därför är vi motståndare till att homosexuella ska kunna ingå partnerskap liksom adoptera barn. Homosexualitet ska inte heller uppmuntras så som idag sker. Ingen ska tvingas se homosexualitet i media eller på våra gator.” 

Även islamofobin och afrofobin fanns ständigt närvarande i partiets propaganda, bland annat agiterade NSF mot moskébyggen. Men oftast tog det sig uttryck i form av ren rasbiologi som i Simon Lindbergs tal vid Folkets marsch i Stockholm 2008:

”Kanske är det bara tillfälligheter som avgör att svarta ofta är känsligare för kyla än vita, kanske är det bara tillfälligheter att svarta generellt sätt springer fortare än vita. Eller att vita människor uppfunnit och utvecklat alla de saker som vi tar för givet i dag. Att nästan alla stora utforskare, uppfinnare, konstnärer, författare är av det som jag kallar den vita eller nordiska rasen är kanske bara slumpmässigt. Leonardo da Vinci, han kunde lika gärna ha varit svart, likaså Alfred Nobel, Richard Wagner eller varför inte Peter Forsberg. Det behövs inte särskilt mycket logisk eftertanke för att förstå att mina kritiker har fullständigt fel.”

Ställde upp i val

Under våren 2002 tillkännagav NSF att de skulle ställa upp i kommunvalet i Karlskrona. Beslutet var inte helt oproblematiskt. Partiets mest aktiva avdelning i skånska Klippan hade på ett tidigt stadium meddelat sitt intresse av delta i valet. NSF:s riksledning valde att neka Klippan-avdelningen att kandidera till fullmäktige, eftersom de ansåg att de inte hade resurser nog för att driva valrörelser i båda kommunerna. Beslutet kom att bli ödesdigert och innebar slutet för partiets mest framgångsrika lokalavdelning.

När NSF drog igång sin valrörelse i Karlskrona tog de hjälp av tyska nazister som agerade vakter och funktionärer. Partiet var aktivt och flera demonstrationer och flygbladsutdelningar anordnades. När valresultatet väl kom visade det sig att 208 (0,5 procent) karlskroniter valt att lägga sin röst på nazisterna, samtidigt som 1 336 (3,3 procent) personer röstade på Sverigedemokraterna.

År 2006 valde partiet att kandidera i sex olika kommuner och även i riksdagsvalet. Valrörelsen kom att bli den mest aktiva för nazisterna sedan andra världskriget och nazistiska manifestationer skedde så gott som varje helg från maj 2006 tills valet var över. Resultatet var, räknat i röster, som väntat. Det blev inga kommunala mandat och antalet riksdagsröster slutade på strax över 1 400. Men för NSF var det trots allt en framgång. Medlemsantalet ökade och partiet nådde ut med sitt budskap till fler personer än vanligt.

Internationella samarbeten

År 1998 lanserades tidningen Nordisk framtid efter ett möte i Helsingborg. Projektet var ett samarbete mellan NSF, Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB), Norges Nasjonalsosialistiske Bevegelse (NNSB) och Blood and Honour Scandinavia. Den lilla tidningen var ett ambitiöst försök att skapa en gemensam plattform för den nordiska nationalsocialismen. Men kontakterna mellan grupperna fanns där sedan tidigare.

En av de första utländska organisationerna som NSF etablerade kontakt med var den danska nazistorganisationen DNSB. År 1997 fick partiet en inbjudan från danskarna där de erbjöds att komma till DNSB:s hus i Greve. När NSF-styrelsen senare rapporterade om mötet med de nyvunna danska vännerna i partitidningen Den sanna nationalsocialisten berättade man hänfört om DNSB:s lokal och radiokanal. ”Att vi snart är i deras sits är ingen omöjlighet” förklarade de optimistiskt.

Det nordiska samarbetet bestod bland annat i att arrangera Hessmarschen i Danmark 1997. Men framför allt handlade det om att besöka varandras aktiviteter. NSF deltog under slutet av 1990-talet i en rad arrangemang hos sina danska vänner i DNSB.

Med tiden dog det formella nordiska samarbetet ut. NSF fortsatte dock att upprätthålla kontakten med DNSB som var att betrakta som ett systerparti till NSF.

Efter det var NSF:s internationella kontakter snarare av informell karaktär. I samband med valrörelsen 2002 tog partiet hjälp av tyska nazister som fungerade som skyddsstyrka vid partiets manifestationer. De internationella kontakterna bestod sen främst av tillfälliga besök på demonstrationer i andra länder eller besök av internationella gästtalare vid partiets manifestationer.

Hyllade nazistmartyr

En augustidag 1996 samlades hundratals nazister i Trollhättan för att hedra minnet av en av naziströrelsens största martyrer, Rudolf Hess. Demonstrationen hade initierats av fängelseorganisationen Gula Korset. Men när demonstranterna hade samlats var avsaknaden av en demonstrationsledning tydlig. Allmänt kaos rådde och de enda som förmådde ta kontroll över situationen var NSF:s aktivister. Sju av aktivisterna tog plats på en lastzon på Trollhättans station, klädda i partiets uniform sträckte de sina högerarmar och skrek ”Sieg Heil”. Framför dem stod ett par hundra nazister, som ivrigt svarade med viftande högerarmar och tyska slagord.

De sju aktivisterna dömdes senare för hets mot folkgrupp, vilket gav dem en martyrstatus i vit makt-rörelsen. Bilder på dem spreds via media över hela landet och det blev ett uppsving med medlemsansökningar till organisationen. Lokalavdelningar började växta upp som svampar ur marken. NSF hade nu etablerat sig som det seriösa organiserade nazistiska alternativet.

Polismördare som medlemmar

Sedan NSF grundandes hade medlemsantalet ständigt ökat och nya lokalavdelningar bildats. Trenden höll i sig fram till skotten i Malexander den 28 maj 1999, då två poliser sköts till döds efter de följt efter en grupp bankrånare. Det visade sig snart att två av de tre nazister som utförde morden var medlemmar i NSF. Situationen för partiet förvärrades ytterligare eftersom en av dem, krigsförbrytaren Jackie Arklöv, delvis härstammade från Liberia och enligt partiets egna rasideologiska föreställningar egentligen borde setts som ”rasfrämling”.

NSF tog offentligt avstånd från morden, men skadan var redan skedd. Flera av partiets aktivister sade upp sina medlemskap och ännu fler valde att inte förnya sitt medlemskap när det gick ut inför nästa år. Det var framför allt tre anledningar som låg till grund för medlemsflykten. För det första så ansåg vissa att det gått för långt när organisationens medlemmar mördade poliser. Andra tyckte tvärtom att NSF agerade fel när de tog avstånd från polismördarna. Den tredje kategorin som lämnade partiet var besvikna över att en person med afrikanskt påbrå tillåtits vara medlem i en organisation som förespråkade rasbiologi.

Åtalades för terrorbrott

Att NSF:s medlemmar och aktivister förekommer i brottsregistret är snarare regel än undantag. Listan kan göras lång. Bland dem som varit eller är medlemmar finns personer som är dömda för mord på homosexuella, invandrare och poliser. Hyllandet av våld och militant kamp bland medlemmarna ter sig uppenbart när man studerar deras brottsregister. Några som vurmat för en militant strategi var ledaren för partiet i Västerås och en annan medlem. De bestämde sig för att föra en alternativ kamp.

I januari 2005 åtalades de för terroristbrott, efter att de utfört massiv skadegörelse för miljonbelopp. I polisundersökningen framkom det att de skrivit ett manifest, Revolution i välfärdsstaten. Manifestet bestod av ett femstegsprogram. Första punkten var skadegörelse mot kommunala lokaler och i det sista steget skulle självmordsbombare sättas in mot nazisternas motståndare. Före och under rättegången tog NSF offentligt avstånd från dessa metoder.

Aktivisterna friades från terrormisstankar, men dömdes för skadegörelsen.

Stormade RFSL:s lokal

Under 2006 stormade flera aktivister från NSF i Kristianstad RFSL:s lokaler där det ordnats en visning av melodifestivalen. I tumultet så misshandlades flera personer som uppehöll sig i RFSL:s lokal. I april 2008 fastställde Hovrätten Simon Lindbergs straff till tre månaders fängelse för skadegörelse, medhjälp till misshandel och medhjälp till olaga hot.

År 2006 hade Nationalsocialistisk front en konflikt med arrangörsgruppen Salemfonden och Info 14, som arrangerade Salemmarschen. Åren 2006 och 2007 valde NSF att utebli från demonstrationen.

Den nazistiska demonstrationen i Göteborg är nu avslutat. Läs vår liverapportering från dagen.

Publicerad: 
2017-09-30

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Publicerad: 
2017-09-27

De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag. Det handlar om allt från att charta fartyg för att stoppa flyktinghjälpen på Medelhavet till att göra hatet till en inkomstkälla. Dessutom: En polisinformatör berättar från sitt hem i Sverige hur tysk terrorgrupp kunde ha stoppats, och mycket mer …

Publicerad: 
2017-09-23
Publicerad: 
2017-08-29

Demonstrationen i bilder. Under måndagen marscherade nazistiska Motståndsrörelsen genom Falun. Se bildspelet här.

Publicerad: 
2017-05-01

Följ vår liveuppdatering. Idag tågar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen genom Falun. Expo är på plats. Följ bevakningen här.

Publicerad: 
2017-05-01

Sedan 2008 har Expo sammanställt den rasideologiska miljöns aktiviteter. Så här har vi gjort.

Publicerad: 
2017-04-28

Expo #1 2017. Vladimir Putin – ikonen – extremhögerns nya idol. Men den bilden är inte fullständig. Läs om samarbetena och konflikterna.

Publicerad: 
2017-03-29

Expo #2 2017. Extremhögern letar nya grepp för att nå ut med sin propaganda. Nu försöker svenskar härma strategin som tog Donald Trump till Vita Huset. I nya numret av Expo berättar vi historien om chatforumet som förnyade näthatet.

Publicerad: 
2017-03-29

Vladimir Putin – ikonen – extremhögerns nya idol. Men den bilden är inte fullständig. Läs om samarbetena och konflikterna. Dessutom: I spåren av den katalanska drömmen om självständighet växer en nygammal rörelse fram. Mordhot mot politiker på nätet. Myten om irländska slavar. Balkan på randen till ett inbördeskrig. Nätaktivism. Knarknazister. Extremshopping. Intervjuer. Krönikor. Kämpen Sophie Scholl. Rasismens och populismens framgång. Transaktivism och mycket mer …

Publicerad: 
2017-03-24

Extremhögern letar nya grepp för att nå ut med sin propaganda. Nu försöker svenskar härma strategin som tog Donald Trump till Vita Huset. Vi berättar historien om chatforumet som förnyade näthatet. Dessutom: Sverigedemokraterna vill rensa ut religionsdialog och flyktinghjälp i kyrkan. Sanningen om Anwar Al-Awlaki. Trumps miljardärer. Expo granskar hatet mellan blåsippan och hakkorset. Kakan Hermansson. Clowner mot rasism. Högerextrem skvallerpress och mycket mer...

Publicerad: 
2017-03-24
Publicerad: 
2016-12-20
Publicerad: 
2016-12-14

Nytt nummer av Expo ute nu! Är vita mer intelligenta än svarta? Dagens rasideologer hävdar att genetiken ger dem rätt, men de ljuger. Och massor av mer läsning.

Publicerad: 
2016-12-12

Är vita mer intelligenta än svarta? Dagens rasideologer hävdar att genetiken ger dem rätt, men de ljuger. Expo granskar ett rättsväsende som på grund av slarv låter misstänkta nazister gå fria. Dessutom en kartläggning av aktivisterna i Sveriges största och mest våldsamma nazistorganisation. Kvinnorna som byggde nazismen. Intervju med författaren Anna Bikont som utmanar den nya polska regeringen. Analys av valet i USA: Den vita nationalismens seger. Och mycket mer …

Publicerad: 
2016-12-09

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.

Publicerad: 
2016-09-19

En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Expo kan avslöja hur en av Kent Ekeroths närmaste medarbetare tidigare gjort karriär som filmare för nazister, David icke - Så styr ödlorna världen, därför älskar militanta jihadister islamofobi, så blev ryska Facebook nazisternas favoritforum, sanningsrörelsen backas upp av Hollywood-kändisar, komma ut som transsexuell i Zimbabwe och mycket mer …

Publicerad: 
2016-09-15

Årsrapport: Hatets politik2015. Antalet aktiviteter sjunker samtidigt som rörelsen radikaliseras. Det visar Expos årliga granskning av aktiviteter i den rasideologiska miljön.

Publicerad: 
2016-05-18

Liveuppdateringen är avslutad. I dag på första maj tågar nazister från Nordiska motståndsrörelsen genom Borlänge. Samtidigt genomförs en motdemonstration av Dalarna mot rasism. Expo är på plats. Följ vår rapportering här:

Publicerad: 
2016-05-01

Europas stängda gränser ökar extremismen i Syrien, och spelar Europas rasister i händerna. Det är en "mänsklighetens moraliska kollaps", säger den syriska författaren Samar Yazbek. Vi berättar om miljardärerna bakom USA:s extremhöger, hiphop-ikonerna som sprider antisemitism och Italiens nyfascister som vinner mark med vänsterretorik. Dessutom skriver vi om Umeås judar som tvingas gömma sin identitet och djupdyker i rasistiska stereotyper samt mycket mycket mer…

Publicerad: 
2016-03-29

Sidor