[node:title]

Haris Grabovac

Föreläsare
Haris Grabovac

Haris föreläser om nationalism, högerextremism och konspirationism. Han arbetar huvudsakligen gentemot aktörer inom civilsamhället och skolan och har tidigare bland annat arbetat med antirasistisk organisering.

E-post: 

Artiklar av Haris Grabovac

Haris Grabovac, utbildare på stiftelsen Expo

Märklig logik i kritiken mot Sveriges unga muslimer, SUM.

Publicerad: 
2018-04-20
Donald Trump

Kritiken mot Donald Trump är hård, medan hans följare stödjer honom. I den svenska extremhögern hyllas hans politik och stil.

Publicerad: 
2018-01-22

Analys, Haris Grabovac Kampen mot Islamiska statens ideologi är långt ifrån över. Nu behövs mer än bomber och repression. Om inte radikalislamismens sympatisörer också erbjuds andra politiska svar riskerar jihadisterna att vinna en ny generation anhängare.

Publicerad: 
2017-06-28

Analys Haris Grabovac. Efter terrordådet i London sprids hat mot muslimer på nätet - trots att offren var muslimer. En svartvit världsbild som göds av ökade spänningar i samhället.

Publicerad: 
2017-06-20

Analys Haris Grabovac. Ingen organisation har tagit på sig ansvaret för terrorattacken i Stockholm som skördade fem dödsoffer. En förklaring kan vara att radikalislamistiska organisationer inte kan ta på sig terrordåd utan att förhålla sig till interna regelverk.

Publicerad: 
2017-05-10

Visar preliminärt valresultat. Det blev en storseger för den sittande premiärministern, Aleksandar Vucic, i söndagens presidentval i Serbien. Samtidigt gör kandidater för de högerextrema partierna ett fiaskoval.

Publicerad: 
2017-04-04

Analys, Haris Grabovac. Jihadisternas strateger vill sprida skräck, splittra samhällen och att alla muslimer ska få skulden för deras terror.

Publicerad: 
2017-03-23

Kan vara olagligt. Gåvorna från "den antimuslimska miljöns gudfader" har blivit politiskt sprängstoff i den nederländska valrörelsen.

Publicerad: 
2017-03-14

Val i Nederländerna. Han dömdes nyligen för att ha uppviglat till diskriminering av Marockaner. Han vill förbjuda Koranen och internera muslimska flyktingar. I dagens val i Nederländerna satsar Geert Wilders parti, PVV på bli största parti.

Publicerad: 
2017-03-13

Kopplingar till antisemitism. Han har samarbetat med ungerska högerextremister och säger att islam är roten till terrorism. Så blev den kritiserade terrorexperten Sebastian Gorka Donald Trumps rådgivare.

Publicerad: 
2017-03-06

Jimmie Åkesson är beredd att peta den skandalomsusade SD-politikern Kent Ekeroth. Men att kasta ut Ekeroth förändrar inte Sverigedemokraterna.

Publicerad: 
2017-02-07

En intolerant laguppställning. På fredagen svärs Donald Trump in som USA:s 45:e president. Kontroverserna kring Trumps nomineringar till de olika ämbetena har varit många. Expo har tittat närmare på hans team och listat några av de personer i hans kommande administration som har stått för rasism, islamofobi, homofobi och intolerans.

Publicerad: 
2017-01-20

Reportage om IS. Islamiska staten sprider skräck i Mellanöstern och världen. I veckan slog de till i Bryssel. IS framväxt är ett uttryck för en stor förändring inom den jidhadistiska-miljön som med hänsynslösa metoder försöker förverkliga drömmen om kalifatet.

Publicerad: 
2016-03-23

Lagförslaget misstänkliggör muslimer. Det österrikiska ministerrådet har lagt ett lagförslag till parlament som vill begränsa det muslimska samfundens rättigheter. Lagförslaget som riktas specifikt mot muslimska samfund har fått kritik för att misstänkliggöra muslimer. 

Publicerad: 
2014-12-12

Brott mot mänskligheten. Den 12 november blev Vojislav Seselj, grundaren och partiledaren för Serbiska Radikala Partiet, tillfälligt frisläppt ur häktet av den Internationella domstolen i Haag. Han är misstänkt för brott mot mänskligheten. Nu ger han sig in i politiken igen.

Publicerad: 
2014-11-14

Manifestationer mot antisemitism. Ett hundratal personer samlades i söndags för en ljusmanifestation på Gamla Torget i Sjöbo, till minne av Novemberpogromen 1938. Liknande manifestationer genomfördes på flera orter.

Publicerad: 
2014-11-10

Ökade etniska motsättningar. Det preliminära valresultat från söndagens val i Bosnien Hercegovina, visar på ett fortsatt nationalistiskt styre av landet.

Publicerad: 
2014-10-14

Uppmanade till bojkott. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman manade igår israeler att bojkotta alla arabiska affärer i landet som strejkar till stöd för befolkningen i Gaza. Något han möter kritik för.

Publicerad: 
2014-07-22

Ukraina-krisen splittrar högerextremister. Flera högerextrema partier i Europa uttrycker stöd för Rysslands intåg i Krim. Från Serbien har fascister rest till Sevastopol i Ukraina för att stödja ”Rysslands folk”.

Publicerad: 
2014-03-07