Strache inför rätta i korruptionsmål | Expo.se

Annons

Strache inför rätta i korruptionsmål

Publicerad 2021-07-07 13:28

 Der österreichische Politiker Heinz-Christian Strache bei einer Wahlkampfveranstaltung der FPÖ am 18. September 2008 in Sankt Pölten.

Heinz Christian Strache kan dömas till flera år i fängelse. (Foto Christian Jansky/wikimedia.)

Rättegången har inletts mot Heinz-Christian Strache. Den tidigare partiledaren för det österrikiska Frihetspartiet FPÖ anklagas för korruption. Bland annat anklagas han för att ha erbjudit politiska tjänster i utbyte mot donationer.

På tisdagen ställdes den tidigare partiledaren Heinz-Christian Strache (FPÖ) inför rätta i Wien. Han anklagas för att försökt att ändra lagar till fördel för ett privat sjukhus i utbyte mot donationer till partiets valkassa.

Strache ska ha bjudits in till den medåtalade sjukhusägaren Walter Grubmüllers privata yacht och sommarhus och accepterat en donation på 10 000 euro.   

Både Grubmüller och Strache har nekat till anklagelserna. Om Strache döms riskerar han ett fängelsestraff på mellan sex månader och fem år, rapporterar Euronews.

Fångades på hemlig inspelning

Strache hamnade under utredning efter att de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung år 2019 avslöjat en hemlig videoinspelning från 2017. Videon visar ett möte i en lyxvilla på Ibiza där Strache, tillsammans med ytterligare en partihöjdare, satt i möte med en kvinna som uppgav sig vara nära släkt med en rysk oligark. 

Mötet avhandlade ett möjligt köp av den österrikiska tidningen Kronen Zeitung och förändringar i tidningens redaktion. Strache erbjöds även kampanjbidrag i utbyte mot garantier om att vinna offentliga upphandlingar.

Kort efter avslöjandet avgick Heinz-Christian Strache som vicekansler och partiledare för Frihetspartiet. Skandalen spräckte även koalitionsregeringen och tvingade fram ett extra val. Avslöjandet ledde också till att åklagare inledde ett dussin utredningar mot Strache.

Samarbete med SDU

Sverigedemokraternas tidigare ungdomsförbund, SDU, hade under en period ett formellt samarbete med FPÖ:s ungdomsförbund och 2012 inleddes ett av SDU:s seminarium på Almedalen med en videohälsning från Strache. Sverigedemokraterna hade också en representant, den dåvarande riksdagsledamoten Kent Ekeroth, i det europeiska partiet Europeiska alliansen för frihet där även FPÖ fanns representerade.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons