Expo 2003/2 Europas extremhöger

Publicerad 2003-07-10 17:56

Europas extremhöger växer. Idag är rasistiska partier representerade i parlament i 20 av 37 länder. Expo undersöker rörelsen som hotar demokratin i Europa. Vi granskar Sverigedemokraternas lokalavdelningar. I Gävle är flera företrädare dömda, i Helsingborg har man samröre med nazister. Vi tittar närmare på krisen i USA:s största nazistgrupp National Alliance och kartlägger den svenska extremhögerns nya nyhetsförmedlare.

Mer ur innehållet

Ökat politiskt våld i Helsingborg
Normalt kantas den nationella rörelsen av konflikter där grupperna försöker distansera sig från varandra. Det gäller inte minst Sverigedemokraterna som försöker framstå som så respektabla som möjligt. I Helsingborg rämnar fasaden.

Svenska Media – Ny högerextrem nyhetsbyrå
Efter nedläggningen av samtidsmagasinet Salt har extremhögern saknat en intellektuell nyhetsförmedlare. Nu gör två nationaldemokrater ett nytt försök. Projektet heter Svensk Media.

Våldsromantiken enar nordens nazister
Den mest terroristromantiska grenen av den svenska nazismen, Svenska Motståndsrörelsen, vars aktivister bland annat låg bakom mordet på Björn Söderberg, har inlett ett svensk-norskt samarbete med nybildade Norska Motståndsrörelsen.

Nordlandaktivist dömd för dråp
1994 hittades en man mördad i sin lägenhet i Stockholm. Nio är senare har gärningsmannen gripts och dömts för mordet. Gärningsmannen är en välkänd nazist som under slutet av 1990-talet sågs som en av de viktigaste nazistiska ideologerna.

Halva SD-Gävles styrelse straffad
Expo har granskat en av de nystartade partiavdelningarna i SD. På kommunlistan i det senaste valet när Gävleavdelningen ställde upp fanns tre namn, varav två var dömda för sammanlagt 37 brott. I den nuvarande styrelsen är tre av sex straffade.

Utrikes: USA – den splittrade alliansen
Nationella Alliansen, har härjats av splittring och interna fejder sedan ledaren William Pierce avled ifjol. Reportage från Expos amerikanska systertidning Intelligence Report.

Krönikör
Timbuktu: ”Jag försöker praktisera en sorts färgblindhet.”


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.