Expo 2006/2 Nazismens kvinnor | Expo.se

Annons

Expo 2006/2 Nazismens kvinnor

Publicerad 2006-05-18 14:49

Nazismens kvinnor

Under de senaste åren har kvinnorna i vit makt-rörelsen blivit allt fler. Men vad har de egentligen att säga till om och varför söker sig allt fler kvinnor till en rörelse som vill binda dem vid spisen? Vi granskar en rörelse i förändring. Dessutom. Nazistcellen i Västerås fortsätter sina förberedelser för raskriget, historien om den svenska nazismens grand old lady, ohelig allians mellan islamister och nazister och personerna bakom nazisternas nya favoritkläder.

Ledare
Richard Slätt om att det är dags att börja tala om nazismens kvinnor.

Nazistisk terrorcell hämtade ut polisuppgifter
I sitt manifest Revolution i välfärdsstaten skrev de om att mörda poliser. Nu har terrorcellen från Västerås plockat ut hemliga polisuppgifter.

Antismuslimska grupper gynnas av karikatyrdebatt
Både Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet har vunnit på oroligheterna efter publiceringen av Muhammedkarikatyrerna.

I fokus
För vit makt-världen utgör muslimer ett hot. Men terrordåden i USA 2001 har öppnat för en ohelig allians. I samband med debatten kring Muhammedkarikatyrerna valda nazister att ta parti för muslimerna.

Allt fler kvinnor i extremhögern
Under de senaste åren har kvinnor blivit en allt vanligare syn vid nazistiska manifestationer. Men de är fortfarande i kraftig minoritet.

Lockfåglar, mödrar och offer
Nazist eller feminist - varsågod och välj. De två går inte att förena. Enligt extremhögern ska kvinnan vara i hemmet. Mannens uppgift är att skydda henne.

I backspegeln
Vera Oredsson är svensk nazisms grand old lady. Hon växte upp i Hitlertyskkland och har ägnat större delen av sitt liv åt att försvara nazismens ideal.

Kultur
Ungefär så här års börjar förberedelserna för årets antirasistiska filmdagar. Men föreningen som står bakom arrangemanget skulle göra mer.

Krönika
Heléne Lööw: Nazismen är ingen utdöd rörelse.

Och en del saker ni känner igen
Expos redaktion ställs mot väggen av läsarna. I noterat i marginalen drar vi bokstavligen talat byxorna av Sverigedemokraternas ledning. Avslutningsvis skriver Helené Lööw gästkrönikan.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons