2011/1 Fronten mot islam

Publicerad 2011-03-03 14:53

2011/1 Fronten mot islam

Antimuslimska English Defence Leagues gatuaktioner har skrämt upp britterna. Men EDL sprider inte bara rädsla. Bland fotbollshuliganer och frustrerade arbetarklassmän vinner organisationen stöd. Vi följde EDL:s ledare och supportrar på väg mot vad som skulle bli deras största manifestation någonsin. Dessutom, Sverigedemokraternas ungdomsförbund har beskrivits som Stureplansbrats. Vi undersökte om den bilden var sann, vilket landade i den största granskningen av SDU någonsin.

I Fokus: Antisemitismens obegripliga logik
Reaktionerna inom extremhögern efter självmordsbombaren i Stockholm tydliggör en konflikt i synen på islam och vem som är fienden. Anders Dalsbro om antisemitism och islamofobi.

Nya maktstrider i Sverigedemokraterna
På ytan har Sverigedemokraternas distrikt Syd varit en framgångssaga. Expos Johannes Jakobsson visar emellertid hur personkonflikter och ekonomiska oegentligheter i Syd fått partiledningen att reagera.

Högerpopulister bygger nya nätverk”
Daniel Poohl och Maik Baumgärtner om hur Europas högerpopulister utvidgar sina nätverk genom att knyta band till israeliska och amerikanska toppolitiker.

Reportage: På marsch mot islam
English Defence Leagues gatuaktioner har skrämt upp britterna. Expo följde den antimuslimska organisationen.
Läs mer: Intervju med reportern Erik Sidenbladh och bildspel från EDL:s demonstration i Luton.

Tema: Stureplansmyten
Sverigedemokraternas ungdomsförbund har beskrivits som Stureplansbrats. Vi tog reda på om bilden stämmer överens med verkligheten.

Esters barn i den islamistiska staten
Charlotte Wiberg om situationen för den judiska minoriteten i Iran.

Intervjun: ”Man ska inte svartmåla”
Louise Djurberg har träffat journalisten Niklas Orrenius för ett samtal om att granska intoleransen.

Kultur: Sverigedemokraterna
Expo listar de böcker som kommit ut om Sverigedemokraterna de senaste tio åren.

Källor: 

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!