2012/2 Oönskade | Expo.se

2012/2 Oönskade

Publicerad 2012-06-13 15:31

I Expo #2-2012 kan du läsa om romernas utsatta situation i Europa. Vi besökte Kosovo och träffade romer uppvuxna i Sverige. Idag är de livrädda för att hamna på gatan. Dessutom: 500 år efter att romer först kom till Sverige lever rasismen och diskrimineringen kvar. De lärdas hat: antimuslimska akademiker, fascismen lever och fortsätter vara en politisk kraft, ungdomsgängen som kämpade mot nazisterna, konstnären Makode Linde provocerar och mycket mer…

I Fokus
Om turbulensen i den rasideologiska miljön
Svenskarnas parti har fått rollen som samlingsplats för högerextremister från olika läger.

Antisemitism bland extrema islamister
Judehatet är ett återkommande inslag inom den radikala jihadistiska ideologin. Magnus Sandelin skriver om situationen i Sverige.

I huvudet på Peter Mangs
Den misstänkte seriemördaren Peter Mangs sökte sig till antisemitiska och konspiratoriska idéer och var aktiv på främlingsfientliga sajter. Expo har kartlagt den ideologiska miljö som han rörde sig i.

Säkerhetsorgan infiltreras
Antimuslimska lobbyister försöker aktivt att påverka besluten i den europiska säkerhetsorganet OSSE.

De lärdas hat
Bakom den utåtriktade rasismen mot muslimer döljer sig akademiska ideologer som använder sin position för att driva på antimuslimska stämningar.

Reportage: Oönskade

Sverige har kritiserats för att romer utvisas till länder där de hamnar i fattigdom eller diskrimineras. I Kosovo mötte vi romer, födda och uppvuxna i Sverige. I dag är deras största rädsla att de ska hamna på gatan och tvingas söka mat på soptippar.

500 år av utsatthet
I år är det 500 år sedan den första noteringen gjordes om romer i Sverige. 1999 erkändes romerna som en av fem nationella minoriteter. Trots det utsätts romer fortfarande systematiskt för diskriminering och rasism.

Fascismen lever
Henrik Arnstad om hur fascismen fortsätter att vara en politisk kraft och om hur vi kan förstå Anders Behring Breivik i det sammanhanget.

Ungdomsgäng stred mot Hitlerjugend
Under Hitlertiden fanns det ungdomsgäng som gjorde aktivt motstånd mot Hitlerjugend. Deras historia har under många år fallit i glömska. Nu vill historikern Sascha Lange lyfta fram dem som förebilder för dagens ungdomar.

Intervjun
Konstnären Makode Linde om tårtan som ledde till att han anklagades för att vara rasist.

Recensioner
Böcker av Gregor von Rezzori, Jan Å. Johansson och Philip Lerulf, Qaisar Mahmood, Harald Ofstad och en antologi om intolerans recenseras.

Krönika
Ulrika Westerlund om den inställda prideparaden i Ukraina.

Källor: 

Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons