2015/2 Lögnens förbannelse | Expo.se

2015/2 Lögnens förbannelse

Publicerad 2015-06-16 14:46

Expo firar 20 år! Vi firar med att uppgradera oss själva. Först ut är tidskriften. Läs om: 20 år efter Srebrenica - ett försök att gömma ett folkmord, hatet mot tiggeriet allt mer organiserat, fascismens union - efterkrigsdrömmar om ett enat Europa, lesbisk i Moskva, den papperslösa nallen Paddington, högerextrema nyhetsmedier då och nu. Dessutom: Heléne Lööw, Bilan Osman, Nina Simone, Alen Musaefendic, Josette Bushell-Mingo, Thorfinn Rumpsmiskare och mycket mer …

I fokus
Bilan Osman skäller på feministerna, Nathalie Söderberg är arg att inte kommunerna inte gör mer för fattiga EU-migranter och Jonathan Leman noterar att när saker och ting går snett så går det alltid att skylla på judarna – som så många gånger förr.

Reportage
Haris Grabovac reste tillbaka till sitt födelseland Bosnien. Läs hans gripande reportage om hur muslimers situation 20 år efter folkmordet i Srebrenica. Fortfarande kämpar många för att spåren och vittneskildringarna inte ska försvinna i glömska.

Historik
Efterkrigstidens viktigaste högerextrema samarbete hade en svensk vid rodret. John Frölander berättar om Europeiska sociala rörelsen. En historia om att försöka återlansera fascismen. Men även en historia om splittring, bråk och dess påverkan på dagens högerextremister.

Då och nu
Det blir allt fler högerextrema nyhetssajter. Idén om att en politisk färgad nyhetsförmedling är viktig är emellertid inte ny. Daniel Poohl visar hur ett digitaliserat medielandskap ökat extremhögerns möjlighet att få inflytande i den offentliga debatten.

Granskning
På Facebookgrupper möts tusentals personer som hetsar mot EU-medborgare som tigger i Sverige. Expo kan visa hur hatet blir allt mer organiserat. Samtidigt ökar våldet mot dem som sitter på gatorna.

Dessutom
Intervjuer med bland andra historikern Heléne Lööw, författaren Maja Hagerman, regissören Josette Bushell-Mingo. Krönika av Alen Musaefendic. Sverigedemokrater som klär offerkofta, Nina Simones vrede födde ett unikt sound och mycket, mycket mer …


PRENUMERERA HÄR …


STÖD EXPO


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons