Annons

2016/2 Hate

Publicerad 2016-06-21 10:43

 banner webartikelReportage
Donald Trump har förändrat spelplanen för USA:s radikala nationalistgrupper. Deras idéer har flyttat från obskyra forum till mainstreamdebatten. Och kanske snart även till vita huset. Martin Gelin rapporterar om en rörelse som vädrar morgonluft.

Intervju
Gloria Ray Karlmarks skolgång var inte som andras. Som en av de legendariska Little Rock Nine var hon med och bröt upp USA:s segregerade skolsystem. Sedan tog utbildningen henne över världen, ända till Sverige där hennes barnbarn nu ser rasismen växa sig starkare.

Reportage
Alltfler franska homosexuella män ansluter sig till Front National. Den nya gay-vänliga profilen har blivit ännu ett sätt att formulera ett antimuslimskt budskap.

Granskning
Kultförfattaren Nikanor Teratologen har hyllats av recensenterna men förföljts av envisa nazi-rykten. Nu kan Expo visa på en koppling mellan författaren och en av Flashbacks mest inflytelserika antisemiter.

Reportage
Vad har Nato-motstånd med spökprat och antivaccinpropaganda att göra? Och varför går sverigedemokrater på samma möte som nazister? Expo gick på föreläsning hos föreningen Cui Bono.

Analys
Med en dröm om en återupprättad nationalstat lockar nationalismen allt större opinioner. Men nationalstaten är redan förbisprungen av vår globaliserade ekonomi, skriver Haris Grabovac.

Krönika
Aaron Israelsson skriver om den hjärtlösa tiggeripolitiken. Aldrig förr har rikets styre bett folk att idka solidarisk avhållsamhet. Och aldrig har regeringen lika reservationslöst hyllat en enskild biståndsorganisation som i fallet Hjärta till hjärta.

Kultur
Efter 14 år är serien Arkiv X tillbaka. I den nya säsongen lämnas UFO:n och det paranormala därhän. Istället ger sig serien in i samtidens mest tongivande konspirationsteori: föreställningen om New world order.

Dessutom: I Iran anordnas andra upplagan av en internationell antisemitisk karikatyrtävling, intervju med den avhoppade finska nazistledaren Esa Henrik Holappa, Amir Ashour berättar hur han startade Iraks första hbtq-organisation, vi djupdyker i den inflytelserika svenske nazisten Carl Ernfrid Carlberg, vi berättar historien om IS fana och vikingasymbolen. Krönika av Bilan Osman, Alex Bengtsson och Elise Abrahamsson.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons