
I fokus
Mathan Ravid lyfter fram antisemitismen som dök upp i samband med att konflikten mellan Israel och Palestina bröt ut.
Unga rekryteras av jihadister
Magnus Sandelin skriver om svenska militanta jihadister som försöker rekrytera ungdomar till deras kamp.
Muslimhets på jihadistforum
På Sveriges största jihadistforum sprids antisemitism, homofobi och, framför allt, hat och hets mot andra muslimer.
Svenska Ukrainafrivilliga
Expo granskar svenskarna som rest till Ukraina för att strida eller visa sitt stöd.
Undantagsregler för muslimer
Kinesiska myndigheter stoppar muslimsk klädsel i offentliga miljöer. Kontraterrorism används som täckmantel för att förtrycka uigurerna.
Reportage: Backlash
När Obama valdes som första svarta president sågs det som ett tecken på att nationen blivit allt mer tolerant. Men samtidigt växer rasismen. Martin Gelin ställer sig frågan varför?
Våldsamt motstånd
Daniel Poohl träffar regissören Göran Hugo Nillson för att fråga om hans dokumentär om det våldsamma motståndet mot kolonialismen.
Reportage: Judiska protester
Statens minnesår för Förintelsen har fått Ungerns judar att protestera kraftigt. I historieskrivningen ser de allvarliga försök att rentvå dåtidens regim från ansvar. Joakim Medin reste till EU-landet där många oroas över antisemitismens utveckling i landet.
Reportage: Tillsammansskapet
Under valrörelsen såg vi en ny antirasistisk gräsrotsrörelse växa fram. Expos Haris Grabovac, som arbetar med att koordinera verksamheten, gav sig ut i landet för att träffa aktivisterna.
Dödshot
”Jag har lämnat allt. Jag har lämnat mina barn, mina vänner, mina böcker, mina kollegor, mitt hem. Allt.” Anders Dalsbro möter den grekiska journalisten Niko Ago som granskar nazistpartiet Gyllene gryning.
Recensioner
Louise Djurberg recenserar tidningen Gläntas migrationsnummer: ”I en tid där enkla förklaringar är gångbara och fördjupning sällan ges plats, är Gläntas satsning både viktig och lovvärd.” Dessutom så recenseras Dan Anderssons ” Så fick Sverigedemokraterna makt”, antologin ”Sverigedemokraternas svarta bok” och Viktor Lundbergs ”En idé större än döden: en fascistisk arbetarrörelse i Sverige 1933–1945”.
Krönika
Mehrako Masafi om att engagera sig mot hatbrott: ”Vi vuxna, det är vårt ansvar nu, de yngre kommer ta över där vi lämnade vid.”
Bli prenumerant!
Få tidskriften Expo hem i brevlådan, eller läs på din dator, på plattan eller i din smartphone. I vår tidningsapp finns alla Expos utgåvor sedan 1995 samlade. För dig som är prenumerant är hela arkivet upplåst!
Tidigare Nummer

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.