
Orättvisorna i vår fysiska värld återspeglas i de strukturer och system som styr våra digitala liv. Och som överallt annars är det vita män som premieras. I det här numret av Expo står våra digitala utmaningar i fokus.
Vi granskar hur Sveriges största nätbokhandlar tillhandahåller högerextrem och fascistisk litteratur som
- utan kritisk inraming och efter upprepad kritik - fortfarande både säljs och premieras genom internethandlens algoritmer där kundens sökning genererar vidare rekomendationer på liknande titlar. Vi berättar om sökmotorn Googles arbete med artificiell intelligens och som i praktiken är lika fördomsfull och selektiv som de kodare och programmerare som skapar den. Och Expos Daniel Poohl analyserar framtidens än mer politiserade sociala medie-plattformar.
Dessutom berättar Haris Grabovac om Recep Tayyip Erdoğan. Turkiets ledare som under sin långa karriär har gått från att vara en motarbetad islamist i ett Turkiet präglat av dess sekulära grundare Kemal Atatürk till att beskrivas som en demokratisk reformist. Och som nu, med ett nyligen vunnet krig i Azerbajdzjan och med EU i knät, kommit att bli en fullfjädrad auktoritär nationalist och en maktfaktor i regionen.
Under det senaste halvåret har vi också följt aktörerna bakom framväxten av den svenska anti-lockdownrörelsen som först nu börjat få uppmärksamhet.
Det och mycket mer i senaste numret av Expo.
Bli prenumerant!
Få tidskriften Expo hem i brevlådan, eller läs på din dator, på plattan eller i din smartphone. I vår tidningsapp finns alla Expos utgåvor sedan 1995 samlade. För dig som är prenumerant är hela arkivet upplåst!

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.