
Orättvisorna i vår fysiska värld återspeglas i de strukturer och system som styr våra digitala liv. Och som överallt annars är det vita män som premieras. I det här numret av Expo står våra digitala utmaningar i fokus.
Vi granskar hur Sveriges största nätbokhandlar tillhandahåller högerextrem och fascistisk litteratur som
- utan kritisk inraming och efter upprepad kritik - fortfarande både säljs och premieras genom internethandlens algoritmer där kundens sökning genererar vidare rekomendationer på liknande titlar. Vi berättar om sökmotorn Googles arbete med artificiell intelligens och som i praktiken är lika fördomsfull och selektiv som de kodare och programmerare som skapar den. Och Expos Daniel Poohl analyserar framtidens än mer politiserade sociala medie-plattformar.
Dessutom berättar Haris Grabovac om Recep Tayyip Erdoğan. Turkiets ledare som under sin långa karriär har gått från att vara en motarbetad islamist i ett Turkiet präglat av dess sekulära grundare Kemal Atatürk till att beskrivas som en demokratisk reformist. Och som nu, med ett nyligen vunnet krig i Azerbajdzjan och med EU i knät, kommit att bli en fullfjädrad auktoritär nationalist och en maktfaktor i regionen.
Under det senaste halvåret har vi också följt aktörerna bakom framväxten av den svenska anti-lockdownrörelsen som först nu börjat få uppmärksamhet.
Det och mycket mer i senaste numret av Expo.
Bli prenumerant!
Få tidskriften Expo hem i brevlådan, eller läs på din dator, på plattan eller i din smartphone. I vår tidningsapp finns alla Expos utgåvor sedan 1995 samlade. För dig som är prenumerant är hela arkivet upplåst!

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Aleksandr Dugin brukar kallas Putins hjärna. Men vilka likheter har Putins grandiosa självbild och paranoida omvärldsanalys med den västerländska extremhögerns ryska favoritfilosof?
I över fyra decennier, från föregångaren BSS hemmagjorda stencil-tidningar till dagens riksdagsarbete, har Sverigedemokraterna med stor kreativitet tagit sig an begreppet rasism. Expo har tittat närmare på en del av partiets identitet som ofta glömts bort – den antirasistiska.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.
Birger Furugård har kallats en värmländsk Hitler. Som Sveriges första nazistledare har han fortfarande en stark ställning inom rörelsen.