
Maria Blomquist och Maria Lundqvist undersöker sex länder, där strategierna varierat. Anders Dalsbro och Erik Sidenbladh talar med representanter från de etablerade partierna i de kommuner där Sverigedemokraterna fick vågmästarroll efter valet 2006. Har partiet påverkat politiken och i så fall hur?
I fokus
Alexander Bengtsson om Nationaldemokraterna som allt mer fått rollen som vit makt-rörelsens parlamentariska gren.
Allierad med fiendens fiende
Under senvåren 2009 grundades vit makt-gruppen Nordisk ungdom. Mikael Ekman och Kenny Hjälte har granskat en organisation som öppnat upp för samarbete med såväl nazister, islamister som socialister.
Nazistiskt näthat i Ryssland
Att hängas ut på ryska nazistsidor är att betrakta som ett dödshot. Jenny Gourman har granskat morden, mördarna och hatsidorna.
Reportage: Ovälkommen
När andra länder stängde sina gränser för judiska flyktingar som försökte undkomma Hitlerregimens etniska rensningar fick det förödande konsekvenser. Gustav Fridolin berättar historien om Monika Beckers farmor och farfar som inte släpptes in i Sverige.
På djupet: Så sprids lögnerna om muslimer
Erik Sidenbladh undersöker sanningshalten bakom islamofobernas propaganda om att muslimerna håller på att ta över Västvärlden och finner en väv av lögner och halvsanningar.
I backspegeln:
1991 chockade Ny demokrati svensk politik när de tog sig in i riksdagen. Bara tre år senare föll partiet samman som ett korthus. Journalisten Björn Häger berättar historien om ett partis uppgång och fall.
Intervjun: När engagemanget kosta
1999 sprängdes deras bil i luften. Sedan dess har de levt på flykt undan hot och trakasserier. Kajsa Lindohf träffar journalisterna och antirasisterna Katarina Larsson och Peter Karlsson.
Krönikor:
Lena Sundström om att rädda människor är bland det farligaste som finns.
Jean-Yves Camus om Front Nationals chanser i det stundande franska valet.
Anna Lindberg om att förenkling är det rakaste spåret mot fördomar.
Kultur:
Vad händer när totalitära krafter styr konsten? Jacob Kimvall tolkar de kritiska röster som höjs mot samtidskonsten genom konstkritikern Clement Greenbergs ögon.
Bli prenumerant!
Få tidskriften Expo hem i brevlådan, eller läs på din dator, på plattan eller i din smartphone. I vår tidningsapp finns alla Expos utgåvor sedan 1995 samlade. För dig som är prenumerant är hela arkivet upplåst!
Tidigare Nummer

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.