Den svenska terrorn | Expo.se

#2015-4: Den svenska terrorn

Expo #4-2015
2015-4 Hösten 2015 utsattes Sverige för den mest intensiva terrorvågen mot asylboenden någonsin. Expo har kartlagt de senaste fem årens attacker. Vi djupdyker i den så kallade konspirationismen – idén om att världen styrs av ett hemligt sällskap. Vi berättar historien om IS framväxt och reser till Burma där den muslimska minoriteten står på randen till ett folkmord. Dessutom: Homonationalism, ryska intressen i europeisk extremhöger, ensamvargarnas ideologiska anfader och mycket mer.

Granskning

Under hösten 2015 ökade attackerna mot asylboenden explosionsartat. Expo har kartlagt fem år av mordbränder, skadegörelse, misshandel, grova hot och sprängdåd.

Historik

Islamiska staten sprider skräck i Mellanöstern och världen. Geopolitiska förutsättningar och ideologiska förändringar i den jihadistiska miljön har möjliggjort dess framväxt.

Reportage

Tron på att hemliga sällskap styr världen har ett stöd bland befolkningen. Den så kallade konspirationismen är en ideologi som vänder demokratin ryggen och göder antisemitismen.

Intervju

Både stater och högerextremister försöker i dag kidnappa hbtq-frågan för sina egna syften. I sin kommande bok undersöker författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg homonationalismen.

Reportage

Burmas politiska omvandling färgas av chauvinism. Reportern Per Liljas och fotografen Jonas Gratzer besökte landet där buddistiska hatpredikanter uppviglar befolkningen mot muslimer. Och där steget, på sina håll, är kort till folkmord.

I fokus

Johannes Jakobsson berättar om ryska intressen i europeisk extremhöger. Maria-Pia Cabero skriver om hur EU-migranters mänskliga rättigheter ignoreras. Och Malin Almroth beskriver lokal sammanhållning mot en splittrande politik.

Krönika

Nisha Besara har en uppmaning till alla som har makt att påverka: Världen brinner. Och det är allas vår förbannade plikt att hjälpa de människor som flyr för sina liv!

Dessutom:

Porträtt av Julius Evola – de högerextrema ensamvargarnas ideologiska anfader, nazistiskt mode, Björn Söders okända hyllningsdikt till Karl XII, recension av Mattias Gardells bok om Peter Mangs, arabiska actionhjältar signerat serietecknaren Suleiman Bakhit, Diana Muinaris forskning om kvinnor i extremhögern, det påstått magiska halalköttet, myten om Eurabia och mycket mer…

Läs Expo digitalt!

Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!

kom igÅng