Det nya landet | Expo.se

#4-2010: Det nya landet

Expo #4-2010
4-2010 Sverigedemokraterna fick 5,7 procent av väljarstödet i valet till riksdagen. Expos reporter gav sig ut på en resa i Sverige för att få svar på frågan varför. Resan gick från Bjuv i söder till Härjedalen i norr. Hon träffade väljare som övergett Socialdemokraterna och Moderaterna, Sverigedemokrater som ger sin syn på framgången och politiker från andra partier som ger sin förklaring. I en sidoartikel listas sex förklaringar till varför ett parti som Sverigedemokraterna kan växa.

I fokus: En invandringspolitik som skiljer sig
”Sverigedemokraternas invandringspolitik är bara en konsekvens av partiets hat mot invandrare och tro på det etniskt rena Sverige.” Alexander Bengtsson om det egentliga problemet med Sverigedemokraterna.

Konspirationsforum lockar antisemiter
Vaken.se är en samlingsplats för konspirationsteoretiker. Nätverket uppges stödja alla människor oavsett kön, religion och etnicitet. Ändå har sajten blivit en plats där förintelseförnekare och antisemitism sprids och hyllas.

Tea Party-rörelsen hand i hand med amerikansk extremhöger
Tea Party-rörelsen är en protest mot höga skatter och statlig inblandning. Samtidigt har den utvecklats till en samlingsplats för landet extremhöger.

Reportage: Bakom rubrikerna
Judehat och Islamofobi. Malmö framställs som hatets stad. Men verkligheten är mer komplex än så.

På djupet: Så ska SD bli ett rumsrent parti
Statsvetaren Anders Widfeldt har undersökt de högerpopulistiska partiernas väg till makten.

Intervjun: Obekväma sanningar måste fram
Författaren Ola Larsmo har gått på djupet med antisemitismen i Sverige och hans uppfattning är klar: Vi måste riva upp såren: Alla försök att skyla över är att osynliggöra rasismens rötter.

Krönikor
Ametist Azordegan om hur vi kan gå om varandra så mycket.
Hanna Riisager om villkorad intolerans.

Kultur
Teater som reagerar och tar ansvar på att främlingsfientligheten växer i Sverige.

Läs Expo digitalt!

Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!

kom igÅng