Ett år efter Kapitolium | Expo.se

#4-2021: Ett år efter Kapitolium

Tidskriften Expo #4 2021
4-2021 Den högerextrema stormningen av kongressen i januari förra året skakade om USA. Men istället för att bli en väckarklocka för det Republikanska partiet säger i dag tre av tio republikaner att politiskt våld är nödvändigt för att rädda landet. I nya numret av Expo tittar vi på hur det amerikanska högerpartiet vänder demokratin ryggen.

I det här numret av Expo besöker vi både USA, Bulgarien och Uppsala, såväl som en virtuell identitär dystopi.

Vi tittar närmare på vad som hänt i det republikanska partiet efter stormningen av Kapitolium för snart ett år sedan. Partiet har efter Trumps valförlust radikaliserats snabbt och arbetar nu på en rad fronter för att ändra de demokratiska spelreglerna.

Utvecklingen i USA är relevant att följa från Sverige. Trumps år vid makten gav ytterhögern globalt medvind. När hans arv nu förvaltas och förs vidare av republikanerna cementeras förskjutningen.

I det nya numret av Expo granskar vi också en aktuell högerextrem myt om den svenska mångkulturen, vi tar en tur genom ett ökänt propagandaspel och besöker Bulgarien, där den judiska befolkningen räddades undan Förintelsen.

Dessutom: Helena Thofinn om Facebooks och mobilföretagens roll i folkmordet i Myanmar, snart bokaktuella Amat Levin om hans arbete med instagramkontot Svart historia och Ulla Tillgrens reportage om arvet efter Rasbiologiska institutet. Det och mycket mer i detta nummer av Expo.

 

Läs Expo digitalt!

Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!

kom igÅng