
Året inleddes med att den ryska presidenten Vladimir Putin erkände utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i Ukraina som självständiga. Sedan kom invasionen och vi tvingades se Europa drabbas av krig. Kan Republika Srpska och Bosnien vara näst på tur? Skribenten Alen Musaefendić beskriver utvecklingen i sitt tidigare hemland Bosnien.
Den rädsla och otrygghet som den högerextrema miljön sprider riskerar tysta och utarma engagemanget hos civilsamhällesaktörer, förtroendevalda och journalister. Propaganda som sprids genom det högerextrema alternativmediemaskineriet radikaliserar och underblåser fördomar mellan människor och sprider misstroende för vårt politiska system.
I årets första nummer av Expo fokuserar vi även på detta med en analys av Daniel Poohl och i en intervju med forskaren Emma Renström som leder ett forskningsprojekt om känslomässig polarisering och vilka konsekvenser det får för det demokratiska samtalet när exempelvis invandring beskrivs som ett hot.
Dessutom: Vi djupdyker också i incelrörelsen, gräver i arkivet efter högerextrema fackförbund och tittar närmare på James Baldwins politiska renässans.
Det och mycket mer i nya numret av Expo.
I butik 29 mars eller teckna en prenumeration idag! Som prenumerant får du också tillgång till både nya och gamla nummer via vår app.

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.