Förbjudna minnen | Expo.se

#1-2014: Förbjudna minnen

Expo #1-2014
1-2014 Nästa år är det hundra år sedan folkmordet på armenierna ägde rum. Än i dag är det en händelse som delar Turkiet. Som inlaga Intolerans 13, Expos sjätte årsrapport som visar en ökad aktivitet från den rasideologiska miljön. Dessutom: Rasism i ny tappning – identitära på frammarsch, Somaliska föreningar vittnar om utsatthet, ukrainska högerextremister, flyktinghatet i Bulgarien, historien om Svenska motståndsrörelsen, recensioner, krönikor och mycket mer …

I fokus
Haris Grabovac om att bygga en antirasistisk rörelse: ”Välkomna till Tillsammansskapet. Sammanhållning är vårt enda alternativ.”

Åtta av tio vittnar om utsatthet
Expos granskning visar att somaliska föreningar ofta är utsatta.

Med våldet som kampmetod
Vi berättar historien om den våldamma nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen.

Flyktinghatet i Bulgarien
Högerextrema krafter i Bulgarien försöker använda en ökad flyktingtillströmning för att vinna stöd.

Ukrainska högerextremister
Partiet Svoboda för allt större inflytande. Hur kunde ett sådant radikalt parti hamna i en regering?

Reportage: Minnet av ett folkmord
Nationalismen i Turkiet gör det svårt att tala om folkmordet av armenierna. Nästa år är det hundra år sedan det ägde rum.

Rasism i ny tappning
Efter andra världskriget var fascismen uträknad. Genom att formulera om den försöker de så kallade identitära återigen lansera idéerna.

Intolerans 13
Expos sjätte årsrapport visar att den rasideologiska miljön blir allt mer aktiv. Den största och mest aktiva organisationen, Svenskarnas parti, storsatsar inför valet och hoppas på tio kommunala mandat.

Recensioner
Anti-Judaism – The Western Tradition, Förlorade generationer? – Tyskarna och skuldfrågan, Det här är inte mitt land, 101 historiska hjältar.

Krönika: Lennart Aspegren
”Vi behöver alla engagera oss, inte bara politiskt och i föreningslivet utan också personligt.”

Läs Expo digitalt!

Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!

kom igÅng