Finansiärerna | Expo.se

#3-2023: Finansiärerna

I Expo #2 2023 granskar vi skolmiljardärerna Hans och Barbara Bergström
3-2023 I Expo #3 2023 granskar vi friskoleentreprenörerna Hans och Barbara Bergströms finansiering av tidningar som sprider konspirationsteorier och rasism, nöjeshistorikern Kalle Lind läser högerextrema dystopier ur Expos arkiv och vi tittar närmare på Elon Musks radikalisering och förändringen av X. Dessutom har vi rest till Mallorca.

I det här numret av Expo granskar vi friskoleentreprenörerna Hans och Barbara Bergström som genom sin stiftelse The Hans and Barbara Bergstrom Foundation stöttat flera medieprojekt som sprider högerextrema konspirationsteorier och i ett fall även förintelseförnekelse och ren nazistisk propaganda. Det sistnämnda handlar om den nu insomnade tidningen DSM som Hans Bergström själv skrivit för.

Radikaliseringen av X

Vi berättar också om hur Elon Musk gått från att vara en progressiv affärsman med samarbetssvårigheter till att bli en superspridare av rasism och hat. Efter att han köpte Twitter (och döpte om det till X) för ett knappt år sedan har antisemitismen och andra former av rassim och hets ökat lavinartat på plattformen. Är Elon Musk själv ett levande bevis för hur radikalisering genom sociala medier kan gå till?

Snedtänkt framtid?

Muslimer som invaderar Sveriges stränder eller gängkriminalitet som leder till ett inbördeskrig där nazistiska gerillakrigare är landets sista hopp. Så kan framtiden målas upp i några av de högerextrema skönlitterära dystopier som finns i Expos arkiv. Går det att skilja propaganda från litteratur? Vi har låtit nöjeshistorikern och Snedtänkt-profilen Kalle Lind dyka ner i en rad högerextrema dystopier för att ta reda på vilken framtid högerextrema propagandaförfattare målar upp.

Dessutom har vi rest till Mallorca där en i dag kristen minoritet – Xuetes – fortfarande lever med erfarenheter av den antisemitism som institutionaliserades under den spanska inkvisitionen. Vi har besökt Frankrike där allt fler stora medier står under högerextremt inflytnade. Och vi analyserar SD:s första år som biträdande regeringsparti åt Tidöregeringen.

Det och mycket mer i Expo #3 2023.

Tidningen finns att köpa i butik från och med den 26 september. Teckna en prenumeration för att få digital tillgång till numret genom vår app och e-tidning. Där hittar du dessutom samtliga tidskriftsnummer, från starten 1995 fram till i dag.

Läs Expo digitalt!

Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!

kom igÅng