
Ledare
Expos chefredaktör Richard Slätt om Sverigedemokraternas överexponering i media.
Nazistiskt förlag stäms av Hitlers soldat
Nordiska Förlaget ger sedan något år ut Thorolf Hillblads bok Ragnarök utan tillåtelse från författaren. Nu stämmer Hillblad förlaget och andra som givit ut boken utan lov.
Misslyckat val för islamhatande parti
Ett norskt antidemokratiskt och islamofobiskt parti med det något missvisande namnet Demokraterna har fått norrmännen att reagera i valtider. Men valet i september blev en katastrof för partiet.
I fokus
Sverigedemokraterna fördubblade sitt valresultat i årets kyrkoval jämfört med 2001. Men något succéval är det ändå inte frågan om. Partiets målsättning och förhoppningar inför valet var bra mycket större än så.
Reportage: Nazismens playboy
Han bedrar sina anhängare. Ljuger om sig själv. Lever som en karikatyr av en Hollywood-playboy. Journalisten Leonard Zeskind ger dig bakgrunden till David Duke som kommit att bli en viktig ideolog för flera rasistiska grupper i Sverige.
Nazisterna som slåss i klubbens namn
Utomlands är nazister och rasisters koppling till fotbollsvåldet väl dokumenterat. I Sverige var skinnskallarna ett framträdande inslag i supporterkulturen på 1980-talet. Expo har granskat hur det ser ut i dag.
Reportage: Kampen om gatan
Strax före midnatt den 2 april i år eskalerade våldet på gatorna runt Stigbergstorget i Göteborg. Den mångåriga kamp om det offentliga rummet som förts mellan ytterlighetsgrupper i staden fick för första gången massmedial belysning.
Expo tio år: Mycket kvar att avslöja
Det har gått tio år sedan ett gäng journalister, lärare och ungdomar gick samman för att ge ut tidskriften Expo. 2005 finns Expo fortfarande kvar och utvecklas för varje nummer. Mycket finns dock kvar att göra för att ge läsarna det bästa antifascistiska försvaret - kunskapen om den historiska bakgrunden, skriver Expos chefredaktör Richard Slätt.
Tio år förändrar inte världen
Jon Voss, vd för QX Förlag, var Expos första krönikör för tio år sedan. I jubileumsnumret återvänder han och funderar på vad som hänt de senaste tio åren.
Ur arkivet: Kampen om det fria ordet
Sverige var neutralt under andra världskriget. Men priset var högt. En vänlig inställning till Tyskland och rädslan för att dra på sig Hitlers vrede gjorde att kritikerna till nazismen fick se sina tidningar stoppade medan tyska soldater färdades fritt genom Sverige. Historikern Rune Bokholm skriver om Tisdagsklubben i detta nummers Ur arkivet.
Reportage: Drömmen om ett eget Skåne
1976 erbjöd Carl P Herslow de borgerliga mittenpartierna en frihetskampanj. Tillsammans med en bayersk tjugomannaorkester skulle Herslow åka runt i Sverige och progagera för ett systemskifte. Nu har har en annan plan för att få ett fritt Skåne.
Kultur
Vit makt-musiken är ett av extremhögerns viktigaste propagandaredskap. Men hur bra är egentligen musiken? Vi lät musikrecensenten Andres Lokko tillbringa två veckor med nödrim och plakatrefränger.
Krönika:
Artisten Kim Kärnfalk vill ha någon som ifrågasätter hennes ideal och tvingar henne att tänka efter.
Bli prenumerant!
Få tidskriften Expo hem i brevlådan, eller läs på din dator, på plattan eller i din smartphone. I vår tidningsapp finns alla Expos utgåvor sedan 1995 samlade. För dig som är prenumerant är hela arkivet upplåst!

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Aleksandr Dugin brukar kallas Putins hjärna. Men vilka likheter har Putins grandiosa självbild och paranoida omvärldsanalys med den västerländska extremhögerns ryska favoritfilosof?
I över fyra decennier, från föregångaren BSS hemmagjorda stencil-tidningar till dagens riksdagsarbete, har Sverigedemokraterna med stor kreativitet tagit sig an begreppet rasism. Expo har tittat närmare på en del av partiets identitet som ofta glömts bort – den antirasistiska.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.
Birger Furugård har kallats en värmländsk Hitler. Som Sveriges första nazistledare har han fortfarande en stark ställning inom rörelsen.