I spåren på en misstänkt mördare | Expo.se

#2-2021: I spåren på en misstänkt mördare

#2-2021 Tidskriften Expo
2-2021 I nya numret av Expo tar vi upp jakten på Sveriges enda internationellt efterlysta nazist. Vi slår hål på polisens hittills hetaste spår och söker svar på frågan: Var finns Simon Arnamo?

Sverige har åtta misstänkta brottslingar på Interpols lista över efterlysta. En av dessa är nazist, aktiv i SMR – det som i dag kallas NMR – och misstänkt för ett mord för snart nio år sedan i Vallentuna, norr om Stockholm. Simon Arnamo har hållit sig undan lika länge. Då var han 21, i sommar ska han fylla 30. Om han fortfarande lever.

I det här numret av Expo har Johan Nordqvist grävt djupare än någon journalist tidigare gjort i fallet. Förutom en berättelse om en brutal och tillsynes oprovocerad dödsmisshandel är det en berättelse om hur unga män radikaliseras och skolas in den våldsglorifierande och sekteristiska värld som SMR var. Att hatets yttersta konsekvens är det dödliga våldet är ingen nyhet, men den tragiska händelsen är en påminnelse om hur urskillningslöst det faktiskt kan drabba. Arbetet har tagit oss både till Norge, Finland, Ryssland och Ukraina – såväl som djupt in i Sveriges krympande men fortfarande största nazistorganisations interna angelägenheter och polisens hittills fruktlösa utredning. Allt för att få svar på frågan vad som hänt med Simon Arnamo och NMR:s potentiella inblandning i hans försvinnande. 

Kyrkovalet och AFS

I det här numret tittar vi också närmare på Alternativ för Sveriges satsning på höstens kyrkoval, strategin att genom kyrkan visa upp sig som ett politiskt dugligt alternativ känns igen från SD som påbörjade samma resa för 20 år sedan. Men AFS satsning hittills imponerar inte och för kyrkans räkning har deras närvaro upplevts mer som ett hot än ett löfte.

Fransk maktkamp och arkitektur

Vi besöker också Frankrike där Marine Le Pen styrt det högerextrema partiet hon ärvt av sin far i tio år. Där har ansträngningarna att framstå som rumsrena inneburit såväl namnbyte som en ny stil och framtoning. Dessutom undersöker vi hur arkitektur blivit ett populistiskt slagfält om god smak och tradition. Vi möter Bi Puranen, Lisa Wool-Rim Sjöblom och Jorge Pereira, en senior antirasistisk aktivist av den gamla skolan.

Det och mycket mer i nya numret av Expo.

Läs Expo digitalt!

Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!

kom igÅng