
PR-kuppen på medelhavet
En grupp högerextremister beslutade sig för att åka till Libyens kust för att hindra NGO:s att hjälpa migranter och flyktingar i sjönöd. Det är en historia om bakslag och motstånd. Så varför firar de det som en framgång?
Hatet som inkomstkälla
Från amerikanska Infowars och The Right Stuff till svenska Motgift, Megafonerna och Granskning Sverige – Expo tittar närmare på en växande högerextrem medieindustri.
Granskaren som inte låter sig tystas
Reporten Mathias Ståhle beslutade sig för att titta närmare på Granskning Sveriges verksamhet – det fick snabbt konsekvenser.
Radikalaktivism
Sociologen Saul Alinskys bok ”Rules for Radicals” har setts som en handbok i politisk aktivism. Den har studerats av såväl Hillary Clinton som Barack Obama. Nu låter sig extremhögern inspireras om av Alinskys idéer.
Terrorcellen som fick hjälp av polisen
Någonstans i Mellansverige sitter en polisinformatör och kan berätta om hur den tyska terrorcellen NSU kunde ha stoppas. Och han borde veta. Han befann sig mitt i terrorverksamhetens mitt.
Demokratin kan inte tas för given
Hur går det till när demokrati förbyts i diktatur? Och hur kan vi förhindra att det sker? Jennie K Larsson har läst Timothy Snyders ”Om tyranni: tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet”.
Dessutom:
Lisa Mordbrand, Oliver Stone, radikalismen islamiseras, socialarbetaren som trotsade Gestapo, den centrala antifeminismen, det röda pillret och mycket mer …
Bli prenumerant!
Få tidskriften Expo hem i brevlådan, eller läs på din dator, på plattan eller i din smartphone. I vår tidningsapp finns alla Expos utgåvor sedan 1995 samlade. För dig som är prenumerant är hela arkivet upplåst!
Tidigare Nummer

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.