
Under 2021 startade en ny högerextrem organisation. I gruppen fantiserar de unga medlemmarna om raskrig och terror samtidigt som gruppens anonyma grundare uppmanar till cyberattacker och lockar med pengar till den som sprider ordet. Frilansjournalisten och researchen My Vingren har följt gruppen från insidan i över ett års tid för att få svar på frågan vem som egentligen ligger bakom. Men varför vill en amerikansk karriärist uppvigla till en nazistisk federation i Norden?
Annie Lööf, högerextrem feminism och antirasism
I det här numret av Expo har vi också träffat centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf – den enda partiledaren i svensk borgerlighet som står fast med sina röda linjer mot SD. Läs om Annie Lööfs tankar om Tidöavtalet och tillståndet i den splittrade alliansen, om hoten och terrorrättegången efter Almedalen där hon satt som målsägande och om hennes antirasistiska övertygelse.
Dessutom tittar vi närmare på två företeelser som inte brukar förknippas med extremhögern – nämligen feminism och antirasism. Vi besöker Frankrike där en rad nya högerextrema organisationerna kallar sig feministiska och har gjort kvinnor allt synligare i den högerextrema rörelsen. Vi tittar också närmare på en mer bortglömd, men bärande, del av sverigedemokraternas ideologi, nämligen partiets syn på antirasism – ett arv från Bevara Sverige svenskt.
Det och mycket mer i det här numret av Expo.
Tidningen finns att köpa i butik från och med den 13 december. Teckna en prenumeration för att få digital tillgång till numret genom vår app och e-tidning. Där hittar du dessutom samtliga tidskriftsnummer, från starten 1995 fram till i dag.

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.