Rörelse utanför lagen | Expo.se

#3-2021: Rörelse utanför lagen

Expo #3 2021, Tidskriften Expo
3-2021 Kan ett fingeravtryck, en hårtuss, några kolon runt namnet och en poststämpel juridiskt placera dig utanför lagen? I nya numret av Expo tittar vi närmare på den suveräna medborgarrörelsen och de första tecknen på rörelsens tankegods i Sverige.

I det här numret av Expo djupdyker vi i den suveräna medborgarrörelsen. Är den på väg att få fäste i Sverige?

I USA, där rörelsen har sitt ursprung, ses den som ett inhemskt terrorhot och dess metoder beskrivs ofta som pappersterrorism - med skattefusk, ekobrott och rader av överklaganden och bestridanden för att störa myndigheter. Nu ser vi tecken på att rörelsens tankegods börjar spridas även här. Och det är i de konspiratoriska och myndighetsskeptiska corona-protesterna som idéerna vädrar morgonluft.

Vi tittar också närmare på de alternativa finansieringsmöjligheter som extremhögern har i kryptovalutor. Vi synar porrens politiska dimension. Vi berättar om antisemitismen som frodats inom den brittiska socialdemokratin och ger en bakgrund till talibanernas rasism med hjälp av Anders Fänge, mångårig landschef för Svenska Afghanistankommittén.

Dessutom: Dmitri Plax om fascismen i Belarus, Eve Adams som hjälte och bortglömd etnograf över lesbiska liv, nazistisk kvinnofridskampanj med 90-tals anor, White boy summer,  ekofascism och mycket mer i nya numret av Expo

Läs Expo digitalt!

Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!

kom igÅng