
Konspirationsrörelsen lyckades locka många nya anhängare under coronapandemin när de mobiliserade ett brokigt motstånd mot allt ifrån restriktioner, vaccin, läkemedelsindustrin, folkvalda politiker och andra internationella makthavare – ofta med mer eller mindre uttalad antisemitism och ofta i allianser med extremhögern. Kommer mirakelprodukter och ett allt religösare innehåll – med varningar för ockultism, satanism och prat om frekvenser och ljusbringare få de nyfrälsta att stanna kvar? I det här numret av Expo har vi minglat bland ljuskrigare och djävulstecken på konspirationsmässan Wake Up Conference i Malmö.
Judiskt motstånd, Republikansk antisemitism och splittrade familjer
Författaren Kenneth Hermele berättar om det judiska motståndskvinnor som riskerade livet i sin kamp mot Nazityskland. Den USA-baserade journalisten Martin Gelin berättar om den accelerereande antisemitismen inom den amerikanska högern generellt och inom det republikanska partiet specifikt. Gästkrönikören Hedvig Ljungar söker svar om drivkrafterna bakom Tidöavtalets utlovade kulturkanon. Jon Weman har pratat med anhöriga till konspirationstroende och ser hur familjer splittrats i spåren av QAnon och annat konspirationstänkande.
Hur ska Klippan göra upp med 90-talsnazismen?
Nästan 30 år efter nazistmordet på Gérard Gbeyo värker fortfarande minnet av nazismens historia i skånska Klippan. Det är något som blivit tydligt efter vinterns SD-skandal, där tolv medlemmar i den lokala partiföreningen uteslutits efter att ha trotsat partiledningen och istället försvarat ett par uteslutna före detta lokala nazistledare. De tidigare nazisterna fick efter valet inflytelserika positioner inom kommunen som politiska vildar på SD-mandat. För de Klippanbor som drabbades av den starka lokala närvaron av nazister under 1990-talet och början på 2000-talet väcker det såriga minnen. Hur kan en ort läka och vad krävs egentligen för att göra upp med nazismen?
Dessutom har vi träffat skådespelaren och regissören Bahar Pars för att prata rasism, motstånd och filmskapande.
Det och mycket mer i årets första nummer av Expo.
Tidningen finns att köpa i butik från och med den 31 mars. Teckna en prenumeration för att få digital tillgång till numret genom vår app och e-tidning. Där hittar du dessutom samtliga tidskriftsnummer, från starten 1995 fram till i dag.

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.