
Heléne Lööw, Asbjørn Dyrendal, Cas Mudde och Staffan I Lindberg svarar på frågan om det är möjligt att sia om vad coronakrisen kan betyda för extremhögern och demokratin. Dessutom konstaterar Expos Daniels Poohl att coronakrisen har stannat upp den högerextrema framgångsvågen och ställer sig frågan om de kommer att kunna vända krisen till sin fördel?
Dessutom:
Intoleransen i Brasilien
Under president Jair Balsonaros styre och i spåren av covid-19 har den politiska turbulensen i Brasilien ökat. Aktivister oroas nu att landet är på väg att bli en diktatur – en utveckling som högerextrema grupper välkomnar.
Rainbow Muslims
Intervju med Sara Chamsine som har skapat en plattform för hbtqi-muslimers berättelser. Hennes resa dit har kantats av grubblerier och oro för hur omgivningen ska reagera.
IS-kvinnorna
Det brukar hävdas att kvinnorna i IS endast tillåts agera inom hemmets ramar. Det är en ensidig bild som inte speglar deras roll i terrororganisationen.
Nazistförbud
Expo har tittat närmare på några länder som använder lagar för att hindra nazisterna från att organisera sig. Nu kan det även bli verklighet i Sverige.
SD och den etniska nationalismen
Sverigedemokraterna beskrivs ofta som ett högerpopulistiskt parti. Sociologen Jens Rydgren menar dock att det fortfarande är den etniska nationalismen som står i förgrunden.
Och mycket, mycket mer ….
Tidningen finns i butik den 16 juni, teckna en prenumeration här …
Bli prenumerant!
Få tidskriften Expo hem i brevlådan, eller läs på din dator, på plattan eller i din smartphone. I vår tidningsapp finns alla Expos utgåvor sedan 1995 samlade. För dig som är prenumerant är hela arkivet upplåst!
Tidigare Nummer

Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Långläsning
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.