2017-2 Extremhögern letar nya grepp för att nå ut med sin propaganda. Nu försöker svenskar härma strategin som tog Donald Trump till Vita Huset. Vi berättar historien om chatforumet som förnyade näthatet.
80-talsnostalgi, ironi och grov rasism. Extremhögern letar nya grepp. Inspirationen kommer från sajten som förnyade näthatet.
Så hycklar extremhögern om Pride
Rasister låtsas värna HBTQ-personers rättigheter. Men egentligen är det samma gamla hat som tidigare.
Trolltider
80-talsnostalgi, ironi och grov rasism. Den svenska extremhögern letar nya grepp. Inspirationen kommer från sajten som förnyade näthatet.
Det bort glömda valet
Sverigedemokraterna satsar stort på kyrkovalet i september. Religionsdialog och flyktinghjälp ska rensas ut. Avgörande frågor står på spel i ett val som knappt kyrkans egna medlemmar bryr sig om.
Mannen som förnyade hatet
Anwar al-Awlakis predikningar är en inkörsport till jihadism. Men hans försvarare hävdar att han till en början inte alls försvarade våldet. Bilan Osman gräver i historien om ”internets Usama bin Ladin”.
Payback time
Donald Trumps väg till makten hade inte varit möjlig utan stöd från superrika vänner. Nu betalar han tillbaka till trion som gjorde honom till en vinnare.
Hatarna mellan blåsippan och hakkorset
I Sverigedemokraternas kölvatten bubblar missnöjet och rasismen. Expo granskar rörelsen som vuxit fram mellan SD och den radikala extremhögern.
Rasmotsättningar i rutan
I Black Lives Matter-rörelsens kölvatten har rasfrågan flyttat in i tv-serierna. Erik Augustin Palm träffar paret bakom den kontroversiella dramaserien Shots Fired.
Dessutom: Kakan Hermansson. Bartolomé de la Casas. Ensamkommande. Rastänkande nu och då. Hatet mot ”homolobbyn”. Och mycket mer …
Läs Expo digitalt!
Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!
Begreppet kulturmarxism populariserades genom norsk terror men har sin bakgrund bland högerradikala intellektuella i USA. Föreställningen om en slug och välorganiserad vänster med stort inflytande har blivit ett av radikalhögerns mest envisa hjärnspöken.
De bär namn som Antigones och Némésis. De förespråkar jämställdhet, säger sig vara feminister eller alter-feminister, anser att könen har olika roller och hävdar att västerländska kvinnor hotas av utomeuropeiska män. I Frankrike har kvinnor blivit allt synligare inom den högerextrema rörelsen.
Vita män fortsätter att vara positivt särbehandlade i algoritmerna såväl som i samhället i stort. Men det finns forskare som sliter mot techjättarna – för att avmaskera den inbyggda ojämlikheten i AI och skapa en mer intelligent kodad framtid.
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid i takt med att han från grunden, strategiskt och målinriktat, byggt om det turkiska samhället och politiken. Idag spelar han även huvudrollen i frågan om ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.