Ekeroth kan få ny skattesmäll

Publicerad 2013-06-27

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroths mejl som visar att han tagit en aktiv roll i det redaktionella arbetet i hatsajten Avpixlat kan leda till att han tvingas betala högre skatt. Det uppger en källa på Skatteverket till Expo Idag.

Kent Ekeroth har till Skatteverket uppgett att han inte haft någon del i hatsajten Avpixlats arbete. Nu visar dock mejl som Aftonbladet har publicerat att Ekeroth styrt över det redaktionella innehållet på sajten.

"Lägg upp den här You tube-videon i stället för från riksdagen", skriver Ekeroth till en redaktionsmedlem i ett mejl. I ett annat skriver han:

"Vi måste verkligen se till att kunna nå varandra, samt att starta tidigare på eftermiddagen. Seriöst...".

– Det lutar åt han är aktiv om han utfört arbete eller gett instruktioner om hur man ska bemöta eller skriva. Det tycker jag. Men uppgifterna är nya för mig så jag kan inte svara på hur vi kommer att agera, säger en källa på Skatteverket.

Tidigare har Skatteverket krävt att Ekeroth ska betala skatt för 160 000 kronor av de 226 540 kronor som satts in på hans konto för donationer till Avpixlat under 2011. Skatteverket hade dock utgått från Ekeroths egna uppgifter om att han inte hade någon aktiv roll i sajtens arbete och därför ansågs han bedriva en passiv näringsverksamhet vilket påverkar skattesatsen.

– Passiv näringsverksamhet är någonting som man inte arbetar aktivt i. Det kan tillexempel vara om man har ett lantbruk som är utarrenderat, eller en hyresfastighet som man inte själv tar hand om utan där en fastighetsförvaltning sköter verksamheten.

– Om han är aktiv i en näringsverksamhet ska han betala mer i egenavgift, fortsätter källan.

Tidigare har Expo Idag rapporterat att Skatteverket även utreder Kent Ekeroths deklaration för 2012.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA