Ekeroth kan få ny skattesmäll

Publicerad 2013-06-27

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroths mejl som visar att han tagit en aktiv roll i det redaktionella arbetet i hatsajten Avpixlat kan leda till att han tvingas betala högre skatt. Det uppger en källa på Skatteverket till Expo Idag.

Kent Ekeroth har till Skatteverket uppgett att han inte haft någon del i hatsajten Avpixlats arbete. Nu visar dock mejl som Aftonbladet har publicerat att Ekeroth styrt över det redaktionella innehållet på sajten.

"Lägg upp den här You tube-videon i stället för från riksdagen", skriver Ekeroth till en redaktionsmedlem i ett mejl. I ett annat skriver han:

"Vi måste verkligen se till att kunna nå varandra, samt att starta tidigare på eftermiddagen. Seriöst...".

– Det lutar åt han är aktiv om han utfört arbete eller gett instruktioner om hur man ska bemöta eller skriva. Det tycker jag. Men uppgifterna är nya för mig så jag kan inte svara på hur vi kommer att agera, säger en källa på Skatteverket.

Tidigare har Skatteverket krävt att Ekeroth ska betala skatt för 160 000 kronor av de 226 540 kronor som satts in på hans konto för donationer till Avpixlat under 2011. Skatteverket hade dock utgått från Ekeroths egna uppgifter om att han inte hade någon aktiv roll i sajtens arbete och därför ansågs han bedriva en passiv näringsverksamhet vilket påverkar skattesatsen.

– Passiv näringsverksamhet är någonting som man inte arbetar aktivt i. Det kan tillexempel vara om man har ett lantbruk som är utarrenderat, eller en hyresfastighet som man inte själv tar hand om utan där en fastighetsförvaltning sköter verksamheten.

– Om han är aktiv i en näringsverksamhet ska han betala mer i egenavgift, fortsätter källan.

Tidigare har Expo Idag rapporterat att Skatteverket även utreder Kent Ekeroths deklaration för 2012.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA