svp genre demo

Nazistiska Svenskarnas parti har tagit plats i Säters kommunfullmäktige på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna. (Foto: Expo)

Nazist tog plats i Säter

Publicerad 2014-10-28

Johan Karlsson i nazistiska Svenskarnas parti fick fyra personröster på Sverigedemokraternas valsedlar i Säter. Det gav honom ett mandat. På måndagskvällens kommunfullmäktigemöte var han på plats. Bland åhörarna var även Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson.

Expo Idag har tidigare rapporterat om att Johan Karlsson lyckats kuppa till sig ett av Sverigedemokraternas mandat i Säter. På måndagen tog han alltså plats när kommunfullmäktige öppnade. Flera partimedlemmar från Svenskarnas parti deltog även som åhörare, bland dem partiledaren Stefan Jacobsson.

Mandatet i Säter är viktigt för Svenskarnas parti efter det misslyckade valet där det inte vann ett enda kommunalt mandat. Det trots att partiet genomförde en massiv satsning på valet och hade gått ut med målsättningen att vinna tio kommunala mandat.

Johan Karlsson i Säter har har varit engagerad i naziströrelsen en längre tid. 2002 var han medlem i Svenskarnas partis föregångare Nationalsocialistisk front och tidigare i år agerade han funktionär på nazistpartiets förstamajdemonstration i Jönköping.

Att nazister kuppar mandat som tillhör Sverigedemokraterna är inget nytt. Förra mandatperioden tog vit makt-veteranen Curt Linusson ett mandat från Sverigedemokraterna i Lidköping. Han representerade då Svenskarnas parti. Under förra mandatperioden anslöt sig även valda sverigedemokrater till Svenskarnas parti, bland annat i Hedemora och Mönsterås.

Nyligen kom en ledande aktivist i nazistiska Svenska motståndsrörelsen in på ett SD-mandat i Ludvika. Sverigedemokraterna har gått till val med så kallat öppna listor i en rad kommuner, vilket innebär att det är möjligt att på valdagen skriva in namn på deras valsedlar. Detta har möjliggjort för nazister att kuppa mandat, en chanstagning som distriktsordföranden i Dalarna/Västmanland varit väl medveten om.

– Det är väl alla som använder öppna listor, säger Nordahl till SVT.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA