Två häktas efter knivdåden i Malmö

Publicerad 2014-03-12

Två män häktas för knivdåden i Malmö i slutet av förra veckan. Samtidigt släpps en man på fri fot. Misstankarna mot mannen kvarstår.

På onsdagseftermiddagen beslutade Malmö tingsrätt att häkta två av de personer som suttit anhållna efter våldsdådet i Malmö natten till söndagen. Åklagaren hade begärt att samtliga tre skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för mordförsök i tre fall. Vilket är den högre misstankegraden.

24-åringen häktades också misstänkt för mordförsöken. 27-åringen häktades misstänkt för delaktighet i mordförsök. 20-åringen försattes på fri fot då tingsrätten menade att bevisningen mot honom inte höll. Misstankarna mot honom kvarstår dock. Samtliga misstänkta förnekar brott, rapporterar Aftonbladet.

Omständigheterna kring våldsamheterna i Malmö är enligt polisen oklara. Klart är våldsdåden inträffade efter en manifestation mot mäns våld mot kvinnor. Det står också klart och att en grupp spred nazistisk propaganda för Svenskarnas parti i området. Samtliga som gripits befann sig i den nazistiska grupperingen. 27-åringen och 20-åringen har även tidigare deltagit i aktiviteter för Svenskarnas parti.

En man som misshandlades fick allvarliga skallskador. Tillståndet för mannen beskrivs som allvarligt, men stabilt. En annan man fick sin lunga punkterad av ett knivhugg och har opererats.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA