Två häktas efter knivdåden i Malmö

Publicerad 2014-03-12

Två män häktas för knivdåden i Malmö i slutet av förra veckan. Samtidigt släpps en man på fri fot. Misstankarna mot mannen kvarstår.

På onsdagseftermiddagen beslutade Malmö tingsrätt att häkta två av de personer som suttit anhållna efter våldsdådet i Malmö natten till söndagen. Åklagaren hade begärt att samtliga tre skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för mordförsök i tre fall. Vilket är den högre misstankegraden.

24-åringen häktades också misstänkt för mordförsöken. 27-åringen häktades misstänkt för delaktighet i mordförsök. 20-åringen försattes på fri fot då tingsrätten menade att bevisningen mot honom inte höll. Misstankarna mot honom kvarstår dock. Samtliga misstänkta förnekar brott, rapporterar Aftonbladet.

Omständigheterna kring våldsamheterna i Malmö är enligt polisen oklara. Klart är våldsdåden inträffade efter en manifestation mot mäns våld mot kvinnor. Det står också klart och att en grupp spred nazistisk propaganda för Svenskarnas parti i området. Samtliga som gripits befann sig i den nazistiska grupperingen. 27-åringen och 20-åringen har även tidigare deltagit i aktiviteter för Svenskarnas parti.

En man som misshandlades fick allvarliga skallskador. Tillståndet för mannen beskrivs som allvarligt, men stabilt. En annan man fick sin lunga punkterad av ett knivhugg och har opererats.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro