jonas serneholt

Jonas Serneholt ska efter den rasistiska kommentaren sagt att han ska lämna sin plats kommunfullmäktige. Foto: Miljöpartiet / Pressbild

Miljöpartist kallade somalier "cancersvulst"

Publicerad 2017-08-08

En politisk sekreterare för Miljöpartiet skrev i en sluten Facebookgrupp att somalier är en cancersvulst". Efter att uttalandet uppmärksammats av Järfälla tidning säger Jonas Serneholt att han är ångerfull och att kommentaren skrevs "på fyllan".

Det var den 21 juli i år som Jonas Serneholt skrev den rasistiska kommentaren i den slutna Facebookgruppen Varning i Järfälla. Det var i kommentarsfältet under ett inlägg där någon lagt upp en artikel från den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter idag om en våldtäkt som Jonas Serneholt fällde kommentaren. Enligt Järfälla tidning skrev han bland annat:

"Det är inte första gången som Somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudtaget är en cancersvulst"

När tidningen konfronterar honom med uppgifterna säger han att han är ångerfull och att han tagit bort inlägget. Senare kontaktar han tidningen för att understryka sin ånger och säger då även att kommentaren skrevs "på fyllan".

Mikael Jämtsved, kommunalråd för Miljöpartiet i Järfälla, säger till Aftonbladet att Jonas Serneholt meddelat att han kommer lämna sitt uppdrag i kommunfullmäktige.

– Det är upprörande och det är oförsvarbart, och det är ingenting som Miljöpartiet står för, säger Mikael Jämtsved som i övrigt menar att partiet nu ska följa de demokratiska processerna och att han därmed inte kan ge några närmare besked om vilka effekterna kan bli.

Uppdatering 14:05
Miljöpartiet har nu även beslutat sig för att sparka Jonas Serneholt från anställningen som partiets politiska sekreterare i Järfälla.

– Vi har beslutat att avsluta hans anställning och han kommer arbetsbefrias med en gång. Han kommer in och städar ur sitt kontor om någon dag, säger Mikael Jämtsved till Järfälla tidning.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA