jonas serneholt

Jonas Serneholt ska efter den rasistiska kommentaren sagt att han ska lämna sin plats kommunfullmäktige. Foto: Miljöpartiet / Pressbild

Miljöpartist kallade somalier "cancersvulst"

Publicerad 2017-08-08

En politisk sekreterare för Miljöpartiet skrev i en sluten Facebookgrupp att somalier är en cancersvulst". Efter att uttalandet uppmärksammats av Järfälla tidning säger Jonas Serneholt att han är ångerfull och att kommentaren skrevs "på fyllan".

Det var den 21 juli i år som Jonas Serneholt skrev den rasistiska kommentaren i den slutna Facebookgruppen Varning i Järfälla. Det var i kommentarsfältet under ett inlägg där någon lagt upp en artikel från den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter idag om en våldtäkt som Jonas Serneholt fällde kommentaren. Enligt Järfälla tidning skrev han bland annat:

"Det är inte första gången som Somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudtaget är en cancersvulst"

När tidningen konfronterar honom med uppgifterna säger han att han är ångerfull och att han tagit bort inlägget. Senare kontaktar han tidningen för att understryka sin ånger och säger då även att kommentaren skrevs "på fyllan".

Mikael Jämtsved, kommunalråd för Miljöpartiet i Järfälla, säger till Aftonbladet att Jonas Serneholt meddelat att han kommer lämna sitt uppdrag i kommunfullmäktige.

– Det är upprörande och det är oförsvarbart, och det är ingenting som Miljöpartiet står för, säger Mikael Jämtsved som i övrigt menar att partiet nu ska följa de demokratiska processerna och att han därmed inte kan ge några närmare besked om vilka effekterna kan bli.

Uppdatering 14:05
Miljöpartiet har nu även beslutat sig för att sparka Jonas Serneholt från anställningen som partiets politiska sekreterare i Järfälla.

– Vi har beslutat att avsluta hans anställning och han kommer arbetsbefrias med en gång. Han kommer in och städar ur sitt kontor om någon dag, säger Mikael Jämtsved till Järfälla tidning.
Anders Dalsbro

Svenskar dominerade norsk nazistdemonstration

Demonstration i Norge. En person hotades i samband med att han visade sitt missnöje mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstration i Norge i helgen. Samtidigt kan Expo visa att en stor del av de nazistiska demonstranterna var ditresta svenskar.

Domar för sprängdåd överklagas

Åklagaren överklagar domarna mot två nazister för flera sprängattentat i och omkring Göteborg under vintern.

Radikalhögern minglade i Almedalen – alla var där

Inte bara Sverigedemokraterna och Nordiska Motståndsrörelsen, utan även en rad mindre grupper och personer ur den högerradikala miljön i Sverige var på plats i Almedalen under veckan som gick.

Tidskriften Expo

2017/2 Trolltider

2017/2 Trolltider

Annons: Till bindefeldstiftelse.se
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA