donald trump

Foto: Gage Skidmore

Så hyllas Trump av Sveriges extremhöger 


Publicerad 2017-02-09

Trumps första tid som president har väckt starka reaktioner. Kritiken mot honom är hård, medan hans följare stödjer honom. I den svenska extremhögern hyllas hans politik och stil.

Donald Trumps första tid vid makten har väckt starka reaktioner. Bygget av en mur mot Mexiko och stoppet av invandring från sju muslimska länder har orsakat protester både i och utanför USA. I debatten om inreseförbudet höjs nu kritik mot att Trump inte respekterar de grundläggande principerna för USA:s demokratiska system.

Men det finns de som jublar åt utvecklingen. Trumps kärnväljare tycker sig se en president som håller vad han lovar. Högerpopulister och högerextremister runt om i västvärlden omfamnar den nye presidentens politik och stil. Även i Sverige hyllas Trump, av såväl nazister som Sverigedemokraterna.

Försvarar inreseförbudet
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sig under valrörelsen avvaktande till Trump. Men när inreseförbudet lanserades försvarades det av Åkesson: "Om man bedömer att man behöver göra den typen av åtgärder, då tycker jag att det är fullt legitimt att göra det."

Flera av partiets andra toppolitiker har haft svårt att dölja sin skadeglädje som riksdagsledamoten Linus Bylund, i SD-podden Bylund och Vänner, dagarna efter valet:

"Det var en glad överraskning, att vakna på morgonen och se att Trump hade vunnit. […] Av en massa skäl, inte minst för att människor som är djupt involverade i det svenska etablissemanget förtjänade den örfil som det blev för dom."


Eller riksdagsledamoten Björn Söder på Facebook dagen efter valet: 


"Med anledning av det amerikanska presidentvalet ser det ut att bli en rejäl punch in the face på hela PK-etablissemanget. Särskilt hela svenska mediakåren. Härligt!!!!"


I slutet av december postade Kent Ekeroth en hyllning på Facebook:

"Världen behöver denna nya sortens ledare som struntar i PK-elitens regler och förhållningssätt om hur man ska vara, hur man ska tala, hur man ska få bete sig. Allt sånt är för att pressa in nya makthavare i de gamlas ramar så att om de nya ändå vinner så gör de ingen skillnad. 
Förändring på riktigt är att strunta i allt det där och skapa sina egna regler. Annars kan vi inte vinna."


"Muren en symbol för motstånd"
I början av februari hyllade krönikören Uffe Hansen Trumps mur mot Mexiko på partiets nyhetssajt Samtiden: 
"Muren mot Mexiko är en symbol för vårt motstånd mot en liberal och socialistisk världsordning. Det är nog. Muren är också ett tydligt nej till en fortsatt underminering av den västerländska civilisationen."

I de radikalnationalistiska alternativmedierna följs Trumps minsta steg numera med stor entusiasm.

Enligt Avpixlats Joakim Mårtensson drar Trump fram "som en stormvind i Vita Huset, infriar vallöfte på vallöfte och levererar i en takt som får en att tappa andan." 


I podden Radio Realism önskar Jan Sjunnesson, en av nyckelfigurerna i den SD-vänliga kretsen av nätverk och medier Trump lycka till: "Hoppas att Trump fortsätter i samma tempo."

"Kan skapa ny världsordning"
På nyhetssajten Fria Tider ser Mattias Albinsson prövningen av Trumps inreseförbud i domstolar som en generalrepetition för ännu kraftigare åtgärder: 
"Idag handlar det om några hundra eller tusen muslimska invandrare som stoppas eller inte stoppas vid USA:s gräns. Imorgon handlar det istället om miljoner illegala invandrare."

Även nazistiska Nordiska motståndsrörelsen sätter sitt hopp till Donald Trump. 
"Sammanfattningsvis får vi hoppas att Trump lever upp till så många av våra förhoppningar som möjligt och radikalt förändrar amerikansk politik, vilket skulle kunna skapa en helt ny världsordning. Lyckas Trump sedan bli omvald kan utvecklingen fortsätta och förhoppningsvis göras permanent."
Daniel Poohl, Haris Grabovac

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA